avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Tatal meu are 76 de ani si are probleme cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Tatal meu are 76 de ani si are probleme cu alcoolul. ...

Buna ziua,
Tatal meu are 76 de ani si are probleme cu alcoolul. As vrea sa ma asigur ca nu va vinde casa in care locuieste, proprietate personala. A mai vândut în trecut niste terenuri, iar banii i-a stricat in scurt timp. Si de multe ori a zis ca vrea sa isi vândă si casa, singura pe care o are, ceea ce il va lasa pe drumuri.
Ce as putea sa fac sa il împiedic sa vanda? M-am gândit la varianta de a înscrie drept de uzufruct viajer in numele meu, desi nu știu daca va fi de acord cu acest demers. Menționez ca sunt singurul lui moștenitor.
Am două întrebări:
- cat costa înscrierea dreptului viajer, pentru o casa la tara, cu o valoare de aproximativ 10.000-15.000 eur?
- există alte modalități legale prin care il pot împiedica sa isi vândă locuința.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:33, 30 Mai 2023
Faceti un contract de vanzare sau donatie cu rezerva dreptului de uzufruct in numele tatalui. Astfel, va avea doar dreptul de a folosi bunul si culege fructele, iar dumneavoastra veti ramane cu nuda proprietate.
Ca taxe ar fi 970 lei + 0,9% pentru suma care depăşeşte 60.001 lei.
Întâi, asigurați-vă de acordul lui.
Dacă el nu vrea sa va vanda/doneze și nici sa va constituie un drept de uzufruct viager (desi nici asta nu l-ar împiedica sa vândă, căci un potențial client va cumpăra casa cu dvs înăuntru), nu aveți ce sa-i faceți.
Doar sa va rugați sa fie în stare de ebrietate la notariat si notarul sa refuze perfectarea actului.
Iar costurile...sunt ultima dvs problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ,taxe edy77 edy77 ce drept am asupra unui imobil mostenit, din care eu detin 50% , celalalt proprietar detine celalalt 50% si intregul imobil este este cu uzufruct viajer ... (vezi toată discuția)
Vreau sa aflu marinutza marinutza buna! vreau sa aflu niste lucruri legate de uzufruct viager si nuda proprietae. Concret! tatal meu a vandut surorii si cumnatului meu o casa cum urmeaza: ... (vezi toată discuția)
Chirie la primarie si habitatie viagera MarcusPopovici MarcusPopovici Buna ziua. As dori un sfat in urmatoarea situatie: am mostenit jumatate de casa de la tata si as vrea sa cumpar cealalta jumatate, de la o doamna de 78 de ani, ... (vezi toată discuția)