avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire ,taxe
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire ,taxe

ce drept am asupra unui imobil mostenit, din care eu detin 50% , celalalt proprietar detine celalalt 50% si intregul imobil este este cu uzufruct viajer pentru el.Am inteles ca pana ce traieste celalalt proprietar partea mea nu pot sa vand ,dar pot sa o folosesc pe jumatatea mea ? pe proprietate este un garaj dat in chirie ,pot sa am si eu dreptul la acesti bani? am dreptul sa locuesc in imobil ? s-au nu, tocmai pentru ca celalalt proprietar are uzufruct viajer pentru el.? ce drepturi am si ce nu in acest caz? . ms pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 18:51, 1 Octombrie 2012
înseamnă că dvs. aveți doar dreptul de proprietate, ”celălalt” are în plus și dreptul de folosință (”culegerea fructelor”) asupra întregului imobil.Dacă găsiți un cumpărător, puteți vinde doar dreptul dvs. de proprietate, dreptul de folosință îi va reveni posibilului cumpărător la decesul ”celuilalt”.Prin contractul de constituire a dreptului de uzufruct proprietarul unui bun (devenit nudul proprietar) înstrăinează unei persoane numita uzufructuar, două din atributele dreptului de proprietate :
- dreptul de folosință (dreptul de a întrebuința bunul potrivit naturii și destinației lui);
- si dreptul de a-i culege fructele și veniturile pe care le poate da (chirie, fructe naturale . . .).

bază : art.703 – 748 din Noul C.Civ
ms , dar am dreptul sa locuesc si eu in imobil?
Cu acordul uzufructuarului.
deci practic nu pot sa pun piciorul in imobil daca el asa vrea cu toate ca detin jumate :O
Dvs aveti nuda proprietate. Dreptul uzufructuarului se stinge fie la termen, fie la decesul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager ContSters61818 ContSters61818 Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema... Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager elmona elmona Buna ziua, Sunt intr-o foarte dificila situatie, care succint se prezinta asa: Sunt nudul proprietar al unui imobil unde si locuiesc de fapt (am carte de ... (vezi toată discuția)
Contract comodat se semneaza de persoana cu uzufruct sau de cea cu nuda proprietate. buna ziua, vreau sa-mi mut sediul firmei de la cabinetul de avocatura ... VASSY VASSY Buna ziua, Vreau sa-mi mut sediul firmei de la cabinetul de avocatura la mine acasa si sa fac contract de comodat, insa problema este ca nu stiu cine trebuie ... (vezi toată discuția)