avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Buna ziua,
Sunt intr-o foarte dificila situatie, care succint se prezinta asa:
Sunt nudul proprietar al unui imobil unde si locuiesc de fapt (am carte de identitate cu domiciliul la adresa respectiva ). Am vreun drept acolo sau depind de bunavointa uzufructantului viager ? Am renovat casa respectiva cu banii obtinuti din vanzare apartamentului in care locuisem , plus din alte credita bancare, fara sa-mi iau nicio masura de siguranta legala.
Daca uzufructantul vrea sa ma dea afara , are dreptul legal s-o faca ?
Cel mai recent răspuns: elmona , utilizator 15:51, 23 Noiembrie 2012
Puteti locui in imobil daca acesta permite locuirea mai multor persoane, dvs avand obligatia de a respecta uzufructul viager.

Uzufructuarul are dreptul de a folosi bunul si de a-i culege fructele, insa nu si dispozitia asupra bunului respectiv, care v-a ramas dv. dv trebuie sa respectati actul juridic si conditiile prevazute de acesta prin care s-a constituit uzufructul, iar in cazul in care uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni ori il lasa sa se degradeze puteti solicita stingerea uzufructului.
Uzufructuarul practic nu locuieste acolo, dar a cules si a luat fructele, in toamna. Si asta e o problema pentru mine; avea dreptul la TOT ce s-a obtinut pe terenul din jurul casei ? Daca vrea sa inchirieze integul imobil, eu sunt obligata sa parasesc partea mea de casa unde locuiesc ? Casa mi-a fost vanduta de mama si sotul ei, cu dreptul lor la uzufruct viager. Uzufructuar a ramas sotul mamei, care s-a recasatorit in urma decesului acesteia si s-a mutat la actuala sotie. Uzufructul a vizat intreaga casa si terenul din jurul ei, pana la moartea ultimului dintre ei. Nu pot beneficia de o parte din fructele obtinute? Daca inchiriaza, nu am nicio cota parte din beneficiul obtinut ? Dar mai ales, eu pot ramane in casa numai daca acesta accepta ? Desi nu participa cu nimic la intretinerea imobilului, eu suportand singura deja de 2 ani toate cheltuielile cu reparatii si intretinere, el trece perioadic pe acolo, deci nu pot spune ca a parasit locuinta si nici muatie nu si-a facut la noul domiciliu. Eu sunt nudul proprietar, dar si mostenitoarea mamei, care a beneficiat de uzufruct : nu pot avea niciun drept ca urmare a cestui fapt ?
Pot spune ca lasa sa se degradeze casa, pentru ca el efectiv nu face nimic, dar presupun ca este necesara si o perioada de timp mai mare ca sa dovedesc acest lucru?
elmona a scris:

Uzufructuarul practic nu locuieste acolo, dar a cules si a luat fructele, in toamna.


Nu este vorba despre fructele pomilor din grădină, sau nu numai despre ele. Este vorba despre fructele civile (chiria, aşa cum spuneaţi mai sus, dacă decide să închirieze, i se cuvine tot uzufructuarului).

Dacă uzufructul priveşte întregul imobil, în privinţa folosinţei nu aveţi niciun drept.

Stiu ca nu e vorba numai de roadele pomilor, dar, printre altele exista si acestea. Am inteles raspunsul, dar legea protejeaza numai uzufructuarul . In acst caz el poate locui in doua case si poate beneficia de tot ce ii ofera acestea, iar eu, care am vandut un apartament si am investit banii in aceasta casa , nu am niciun drept ci numai obligatii de plata ?
Totusi, faptul ca singura mea locuinta este acolo si ca acest fapt reiese si din adresa din cartea de identitate, nu inseamna nimic ? Faptul ca eu am muncit acolo tot anul iar el a venit numai " la luat" este ok ? Ce pot face in acest caz, pentru ca el poate face orice doreste, iar eu pot ramane pe drumuri ? Unde sa caut, in ce lege, evetualele prevederi pentru cazuri ca acesta ?

Alte discuții în legătură

Furt ? F1PAR2 F1PAR2 Buna seara. In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa> eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager vali_sudoru vali_sudoru buna ziua.am un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager,cu parintii mei.ce pot sa fac in cazul in care parintii mei au abuzat fortat de mai ... (vezi toată discuția)