avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... FURT ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

FURT ?

Buna seara.
In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa>
eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data autentificarii contractului, iar in fapt intru i n stapinirii la data decesului vinzatorului..... adica vinzatorul si-a pastrat dreptul de uzufruct viager....
Pe acel teren aveam 4 nuci de peste 30 de anu si 15 visini de vreo 20 de ani.
Luna asta cel care mia vindut terenul a taiat toti nucii si visinii , motivind prin faptul ca sunt ai lui, ca eu am cumparat terenul . nu si copacii.... mentionez ca a taiat copacii dupa 8 ani dupa ce a vindut terenul
Poate fi acuzat vinzatorul terenului de distrugere si furt??????
Ce drept de proprietate am eu asupra pomilor in concordanta cu noul COD CIVIL,,,,,si ce obligatii de intretinere ar avea cel ce sia pastrat dreptul de uzufruct viager? Sau uzufructuarul are dreptul sa taie totul, adica toti pomii????????????
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: F1PAR2 , utilizator 07:23, 15 Mai 2012
Art. 703. Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane si de a culege fructele acestuia, intocmai ca proprietarul, insa cu indatorirea de a-i conserva substanta.

Art. 707. Accesoriile bunurilor ce formeaza obiectul uzufructului. Uzufructul poarta asupra tuturor accesoriilor bunului dat in uzufruct, precum si asupra a tot ce se uneste sau se incorporeaza in acesta.

Art. 709. Drepturile uzufructuarului. In lipsa de stipulatie contrara, uzufructuarul are folosinta exclusiva a bunului, inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia.

Art. 710. Fructele naturale si industriale. Fructele naturale si industriale percepute dupa constituirea uzufructului apartin uzufructuarului, iar cele percepute dupa stingerea uzufructului revin nudului proprietar, fara a putea pretinde unul altuia despagubiri pentru cheltuielile ocazionate de producerea lor.

Art. 720. Dreptul asupra pomilor fructiferi. Pomii fructiferi ce se usuca si cei cazuti accidental se cuvin uzufructuarului cu indatorirea de a-i inlocui cu altii.

Art. 724. Respectarea destinatiei bunurilor. In exercitarea dreptului sau, uzufructuarul este tinut sa respecte destinatia data bunurilor de nudul proprietar, cu exceptia cazului in care se asigura o crestere a valorii bunului sau cel putin nu se prejudiciaza in niciun fel interesele proprietarului.

Art. 725. Raspunderea uzufructuarului pentru prejudicii. Uzufructuarul este obligat sa il despagubeasca pe nudul proprietar pentru orice prejudiciu cauzat prin folosirea necorespunzatoare a bunurilor date in uzufruct .

Art. 747. Stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta. (1) Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze.
(2) Creditorii uzufructuarului pot interveni in proces pentru conservarea drepturilor lor; ei se pot angaja sa repare stricaciunile si pot oferi garantii pentru viitor.
(3) Instanta poate dispune, dupa imprejurari, fie stingerea uzufructului, fie preluarea folosintei bunului de catre nudul proprietar, cu obligatia acestuia de a plati uzufructuarului o renta pe durata uzufructului. Cand bunul este imobil, pentru garantarea rentei, instanta poate dispune inscrierea unei ipoteci in cartea funciara.
Multumesc pentru raspuns. dar e cam incurcat Noul cod Civil....
daca pomii erau in stare buna. si aveau rod... pot sa fac actiune la parchet pentru distrugere si furt????????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager vali_sudoru vali_sudoru buna ziua.am un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager,cu parintii mei.ce pot sa fac in cazul in care parintii mei au abuzat fortat de mai ... (vezi toată discuția)
Chiriasi imobil cu uzufruct Bighydeva Bighydeva Buna seara, as dori sa stiu daca o persoana care locuieste intr-un imobil in baza unui contract de uzufruct poate aduca persoane straine in acel imobil, de ... (vezi toată discuția)
Evacuare - uzufruct viager flory104 flory104 Am devenit proprietara de apartament in 2009 prin vanzare - cumparare, de la parintii mei catre mine, in contract avand uzufruct viager fiecare. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)