avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare - uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare - uzufruct viager

Am devenit proprietara de apartament in 2009 prin vanzare - cumparare, de la parintii mei catre mine, in contract avand uzufruct viager fiecare.
Mentionez ca tatal meu locuia mai mult singur in apartament, deoarece mama e plecata in strainatate, iar eu mai stateam si in alta parte.

Intrebarea mea este: pot sa ii fac evacuare din acel imobil tatalui meu pentru neplata utilitatilor, aducerea strainilor in casa si pentru furt din imobil (imbracaminte)?
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
flory104, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 16:58, 1 Martie 2013
Nu puteţi face acest lucru, deoarece uzufructuarul are dreptul de a folosi imobilul, de a locui în el şi nu nudul proprietar.Îi puteţi face , eventual, plângere pentru furt dacă nu cumva veţi găsi o altă cale de a rezolva problema , mai ales că vă este părinte.
si daca el a plecat din locuinta spunand ca se muta in alta parte cu altcineva si m`a lasat cu datoriile casei, iar eu trebuie sa le platesc, fapt ce nu mai vreau sa il reprimesc ca este si o persoana agresiva.
Uzufructul este cel mai amplu dezmembramant al dreptului de proprietate si confera titularului acestuia, dreptul de folosinta asupra bunului intocmai ca proprietarul cat si folosirea pentru sine a fructelor ce rezida din utilizarea acestuia, fie ele naturale, industriale sau civile.

Cu toate aceste in Noul Cod Civil avem Art. 747:

Art. 747. Stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta.

(1) Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze.
(2) Creditorii uzufructuarului pot interveni in proces pentru conservarea drepturilor lor; ei se pot angaja sa repare stricaciunile si pot oferi garantii pentru viitor.
(3) Instanta poate dispune, dupa imprejurari, fie stingerea uzufructului, fie preluarea folosintei bunului de catre nudul proprietar, cu obligatia acestuia de a plati uzufructuarului o renta pe durata uzufructului. Cand bunul este imobil, pentru garantarea rentei, instanta poate dispune inscrierea unei ipoteci in cartea funciara.
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare cumparare cu uzufruct viager Claudi-u Claudi-u Buna seara. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva va rog din suflet.Multumesc anticipat Am cumparat o casa de la o persoana pe suma de 10.000 € ... (vezi toată discuția)
Asupra unui apartament cu uzufruct viager este pusă o ipotecă de la fisc pentru o sumă datorată de uzufructuar (aproximativ 12.000 de euro). cum poate reintra în drepturi nudul proprietar? gabiupc gabiupc Asupra unui apt cu uzufruct viager este pusa o ipoteca de la finante ptr o suma datorata de uzufructuar de aprox 12000 eu. Cum poate reintra in drepturi ... (vezi toată discuția)
Furt ? F1PAR2 F1PAR2 Buna seara. In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa> eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)