Vin aici cu o serie de intrebari legata de angajare femei insarcinate.
Context: Sotia colaboreaza in regim de PFA cu o firma de cercetare de marketing din afara (configuratia rolului este unui de "desk job"). Firma respectiva doreste sa schimbe contractul de colab catre CIM incepand cu 1 ian (contr. de colaborare urmand sa expire in 31 dec). Firma straina nu are insa sediu in Romania, motiv pt. care incheie aceste contracte individuale de munca prin intermediul unei agentii de recrutare locale.
Sotia este insarcinata in luna a 2-a si a primit deja Fisa de Medicina Muncii pt. noul post, in care se solicita (printre altele) si daca este insarcinata.
Intrebari:
1. Este normal ca MM sa solicite informatii despre sarcina?
2. Este posibil sa fie declarata inapta (pt desk job) de catre MM din cauza unei sarcini incipiente?
3. Poate MM s-o declare apta, dar angajatorul sa refuze sa incheie CIM-ul pe fondul unui viitor concediu de maternitate?
Deci in concluzie, daca nu exista nicio mentiune de salarii compensatorii nici in CIM, nici in CCM/ROI, atunci e aplicabil Codul Muncii, prin care angajatii "pot beneficia" (optional, nu obligatoriu) de salarii compensatorii, corect?
Se da urmatoarea situatie:
- angajat cu 15 ani experienta intr-o corporatie, 3+ vechime pe postul curent intr-un SRL (subsidiara) de 300+ angajati;
- parte dintr-o echipa distribuita geografic (370 membri), dintre care el este singurul in Romania; alti colegi sunt distribuiti intre Spania, India si US;
- Produsul pe care lucreaza echipa este retras, ceea ce atrage reorganizarea echipei, cu posibile concedieri, printre care si angajatul din Romania;
- Intrega echipa este vizata de concedieri, dar dpdv legal entitatea din Romania ar concedia doar un om.
- CIM-ul angajatului mentioneaza ca "Dupa perioada de proba, Societatea poate inceta raportul de munca cu un preaviz de 20 de zile lucratoare;"
- CCM-ul prevede urmatoarele in caz de concediere pe motive neimputable angajatului:
(a) plata perioadei de preaviz de 20 zile lucrătoare;
(b) încurajarea salariatului la aplicarea pe linie internă sau chiar oferirea de alte locuri de muncă vacante în Companie
(c) solicitarea sprijinului agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului;
- Codul Muncii mentioneaza ca salariatul are dreptul la salarii compensatorii doar atunci cand este vb de o "concediere colectiva", in cazul acesta 30+ oameni.
Intrebarea este urmatoarea: Poate angajatul din Romania sa beneficieze de salarii compensatorii avand in vedere ca este singurul concediat din subsidiara Romania (desi echipa global concediaza 30+ oameni)?