avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Speta concediere corporatie - salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Speta concediere corporatie - salarii compensatorii

Se da urmatoarea situatie:
- angajat cu 15 ani experienta intr-o corporatie, 3+ vechime pe postul curent intr-un SRL (subsidiara) de 300+ angajati;
- parte dintr-o echipa distribuita geografic (370 membri), dintre care el este singurul in Romania; alti colegi sunt distribuiti intre Spania, India si US;
- Produsul pe care lucreaza echipa este retras, ceea ce atrage reorganizarea echipei, cu posibile concedieri, printre care si angajatul din Romania;
- Intrega echipa este vizata de concedieri, dar dpdv legal entitatea din Romania ar concedia doar un om.
- CIM-ul angajatului mentioneaza ca "Dupa perioada de proba, Societatea poate inceta raportul de munca cu un preaviz de 20 de zile lucratoare;"
- CCM-ul prevede urmatoarele in caz de concediere pe motive neimputable angajatului:
(a) plata perioadei de preaviz de 20 zile lucrătoare;
(b) încurajarea salariatului la aplicarea pe linie internă sau chiar oferirea de alte locuri de muncă vacante în Companie
(c) solicitarea sprijinului agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului;
- Codul Muncii mentioneaza ca salariatul are dreptul la salarii compensatorii doar atunci cand este vb de o "concediere colectiva", in cazul acesta 30+ oameni.

Intrebarea este urmatoarea: Poate angajatul din Romania sa beneficieze de salarii compensatorii avand in vedere ca este singurul concediat din subsidiara Romania (desi echipa global concediaza 30+ oameni)?
Ultima modificare: Luni, 31 Iulie 2023
DoarOIntrebare, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:35, 1 August 2023
Codul Muncii
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Obligatia de plata a salariilor compensatorii trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, In acest caz, angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii.
Deci in concluzie, daca nu exista nicio mentiune de salarii compensatorii nici in CIM, nici in CCM/ROI, atunci e aplicabil Codul Muncii, prin care angajatii "pot beneficia" (optional, nu obligatoriu) de salarii compensatorii, corect?
Corect .. optional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca monik monik buna ziua! mai sunt obligatorii platile compensatorii in caz de concediere pt motive neimputabile salariatului? multumesc (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru motive ce nu tin de persoana salariatului tituspop2006 tituspop2006 Buna ziua, Astept preavizul pentru desfacerea CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. Ma intereseaza daca patronul are obligatia achitarii de ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva? ContSters128609 ContSters128609 Buna ziua,am si eu o intrebare daca din 32 de angajati 27 sunt trimisi in somaj pentru ca societatea nu are clienti (pana la 1 aprilie-cand redeschide si are ... (vezi toată discuția)