avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva?

Buna ziua,am si eu o intrebare daca din 32 de angajati 27 sunt trimisi in somaj pentru ca societatea nu are clienti (pana la 1 aprilie-cand redeschide si are contracte) se numeste concediere colectiva?
Se aplica art.78 si 82 din CCM pe ramura?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters128609 , utilizator 07:57, 1 Martie 2010
din ceea ce sustineti eu consider ca este vorba de somaj tehnic!
1. Daca le-au incetat contractele individuale de munca, conform art.68(1), lit.a) din Codul muncii este concediere colectiva.
2. Este valabil orice CCM aplicabil unitatii in cauza.
Nu,fiecare din cei 27 au cartea de munca inchisa cu ART.65 (1).Nu s-a primit nici o decizie de concediere,nici indiv .nici colectiva.
Daca este vb de art.65(1) nu poate fi vb de valabilitatea art.78 si 82 din CCM?
Ar fi fost bine sa fie somaj tehnic insa nu ,este doar somaj apoi angajatorul isi reicepe activitatea la 1 aprilie,doar ca nu vrea sa mai mearga cu aceeasi echipa ,desi motive nu are.De aceea as vrea sa stiu daca se aplica art 78 si 82din CCM
Multumesc!
De fapt poate ar fi mai bine,ca sa am un raspuns complet,sa va descriu situatia de fapt:
Centru Spa,incheiat activitatea 4 ianuarie.Managerul anunta verbal toti angajatii ca nu sunt contracte pana la 1 aprilie,data la care se reia activitatea.Toata lumea sa-si ia concediile de odihna pe anul trecut(nu fusesera efectuate)apoi toti(27)sa intre in somaj.Angajatii nu au primit decizie de concediere,nu au intrat in preaviz,nu au semnat fise de lichidare,nu au primit bonuri masa restante,nu au primit salariu compensator cf.CCM.Managerul a spus ca toata lumea vine inapoi la 1 aprilie.
Angajatii au primit cartile de munca inchise cu art.65(1),pentru a intocmi dosar somaj.
Intrebare:Daca managerul nu mai vrea sa recheme-cf.art 82 CCM -unul sau mai multi angajati,pot acestia sa solicite toate drepturile la zi,salariu compensator (cf art78 CCM)dar si sa solicite prin instanta sau nu stiu cum,reangajarea,deoarece incetarea activitatii a fost facuta nu din vina angajatului/
Multumesc!


Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediere superbus superbus Buna ziua. Recent am primt decizia de incetare a contractului de munca care suna cam asa : \\\"Incepand cu data de 23.03.2009 salariatul......... ... (vezi toată discuția)
Masuri legale ContSters128609 ContSters128609 \" Fiind concediere colectiva, daca intr-o perioada de 9 luni de la concediere se reia activitatea, se aplica art.72 din Codul muncii si art.82 din CCMUNN. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)