avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

buna ziua! mai sunt obligatorii platile compensatorii in caz de concediere pt motive neimputabile salariatului?
multumesc
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 17:42, 24 Noiembrie 2011
Depinde de contractul colectiv la nivel de unitate, regulament intern.
Sunt obligatorii daca ele sunt prevazute in CCM aplicabil unitatii dvs. sau in Regulamentul intern.
multumesc, insa cum ramane cu art. 64 (5) si 67 din codul muncii?
1. Sa vedem ce spune Codul muncii:

Art.64
...
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Art. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. - Observam ca se face vorbire de compensatii in masura in care ele sunt prevazute de lege si de CCM aplicabile sau de CIM.
- Sunt unele categorii de salariati care beneficiaza de aceste compensatii in baza unor legi (in pricipal salariatii din unele unitati de stat) si alte categorii de salariati care beneficiaza de compensatii in baza CCM (in principal salariatii de la firmele private).
- De masurile de combatere a somajului beneficiaza toti in baza Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
multumesc! insa intrebarea mea e cand sunt obligatorii platile compensatorii: la ambele tipuri de concediere?
intelegerea mea e ca nu sunt obligatorii la concedierea pt motive neimputabile cu exceptia cazului in care aceasta se prevede de CCM sau lege.
la concediere potrivit 61c sunt obligatorii.
asa este?
multumesc

Alte discuții în legătură

Preaviz fulguta fulguta as dori sa aflu daca am primit preaviz intreprinderea trebiue sa-mi acorde doua salarii? (vezi toată discuția)
Restructurare post - salarii compensatorii florinbele florinbele Buna ziua, La ora actuala in caz de restructurare post individuala nu colectiva ce obligatii are angajatorul vis-a-vis de plata salariilor compensatorii ? ... (vezi toată discuția)
Trimiterea in somaj presupune obligatoriu si plata unui salariu compensatoriu ? ubogdi ubogdi Buna ziua, In mumentul in care sunt trimis in somaj, pot cere (legal) si plata min. a unui salariu compensatoriu ? Va multumesc. (vezi toată discuția)