avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM pentru motive ce nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului

Buna ziua,
Astept preavizul pentru desfacerea CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. Ma intereseaza daca patronul are obligatia achitarii de salarii compensatorii.
Firma are cod CAEN in domeniul constructiilor si :
- la nivelul firmei nu exista CCM
- in Regulamentul Intern scrie ca se va respecta legislatia in vigoare, din punct de vedere al acordarii salariilor compensatorii.
Stiu ca exista Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO care are incheiat cu parterei sociali un "Acord sectorial privind negocierea si contractarea colectiva in sectorul de constructii", dar firma unde lucrez nu este afiliata ARACO deci nu a semnat acest acord. In aceste conditii cum se procedeaza?
In acest acord sectorial, la Art. 24, se vorbeste de "pina la 6 salarii minime negociate pe unitate", ceea ce nu exista la noi, iar in Codul Muncii, la Art. 67 se vorbeste de faptul ca "Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil".(este exact fraza din Reg. Intern). Ce legislatie este aplicabila?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:12, 27 August 2014
Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in reg.intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

Codului Muncii nu prevede obligativitatea acordariii acestora ci doar posibilitatea acordarii de compensatii in cazul unei astfel de concedieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu elena_p2013 elena_p2013 buna ziua, Incepand cu data de 01.03.2013 mi s-a desfacut CIM din motive neimputabile mie (compartimentul unde am lucrat isi restrange activitatea). As dori ... (vezi toată discuția)
Restructurare post - salarii compensatorii florinbele florinbele Buna ziua, La ora actuala in caz de restructurare post individuala nu colectiva ce obligatii are angajatorul vis-a-vis de plata salariilor compensatorii ? ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii azsx azsx Se poate aplica noul cod al muncii atata timp cat in institutie este valabil pana in 2018, un contract colectiv de munca care are la baza vechiul cod al muncii ... (vezi toată discuția)