avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai003

Activitate Mihai003

Inceteaza posibilitatea de a incepe procedura de uzucapiune la decesul tatălui?

Pe o suprafața a unei foste întreprindere de stat, imobilul are o suprafața (X + Y) metri pătrați, si o mica cladire (A + B).
Imobilul nu a fost intabulat de vechea intreprindere.
In ultimii 10 ani, o persoana fizica si o intreprindere au folosit imobilul, unii parte (A + X), ceilalti partea (B + Y).
Persoana fizica a decedat.
Intrebarea e daca fiul dumnealui poate incepe, si are mari sanse de cistig, procedura de uzucapiune?
Sau, din cauza decesului, practic termenele pt fiu o iau de la inceput?
Persoana fizica, posesor al unui imobil compus din teren suprafata cca 1000 mp si constructii 150 mp. Terenul are categorie curti constructii si are destinatie loc de parcare si access. Cladirile au destinatie hala reparatie ,magazii , locuinta de serviciu. Sint posesor al imobilului din 2011. In perioada 2011-2023 am executant lucrari de intretinere, reparatii si cotare atit in exterior cit si in interior.
Din punct de vedere juridic terenul este al statului roman, iar cladirile sint fara proprietar. Cladirile au apartinut unei firma lichidate in 2008.
Intentia este de a trece imobilul in proprietate prin uzucapiune.
In 2020, lichidatorul actionarului majoritar al firmei lichidate in 2008 a organizat o licitatie de active (legea 85/2014) prin care a vindut catre o terta firma cladirile.
Mentionez ca lichidatorul nu detine acte de proprietate asupra cladirilor. Mai mult, in 2018 a initiat o procedura de evacuare a imobilului - procedura respinsa de instanta prin sentinta definitiva ca urmare a lipsei calitatii procesuale.
In aceste conditii consider ca licitatia cu pricina este ilegala, iar adjudecarea imobilelor este lovita de nulitate.

Cum se poate rezolva dpdv juridic speta ?E nevoie de o actiune in instanta contra lichidatorului, prin care sa se anuleze licitatia/proprietatea?