avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl și mătușa au moștenit de la bunica o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl și mătușa au moștenit de la bunica o clădire, care ...

Tatăl și mătușa au moștenit de la bunica o clădire, care a fost data in chirie la citeva microintreprinderi/PFA.
Nu s-a făcut diviziunea moștenirii. Fiind o casa mai veche, locuita, unchiul a făcut niște reparații gen acoperiș nou.
După moștenire, prin 2014, unchiul a făcut un Srl ( asociat unic) pt administrarea chiriașilor.
Prin 2020 a dat Srl-îl unui nepot și fiului acestuia (capitalul social al Sel-ului era de citeva sute de Ron).
Practic din 2014, tata (acum are 90 de ani), nu a primit nici o suma din chirii. Din Srl a-au plătit taxele de impozit.

As vrea să înțeleg:
1 Daca vrem să soluționam prin mediere ieșirea din indiviza, înțeleg ca taxa de timbru in instanța este 3%. Si se adăuga încă 2% daca se cere instanța să facă și diviziunea bunului. Ințeleg corect?

2 Daca se merge intii la mediere, înțeleg corect ca sint aceleași taxe?

Si ca daca nu se ajunge la o înțelegere, sau se contesta soluția, deci se ajunge in final tot la judecata , practic taxele sint 0 - (in sensul ca taxele plătite la mediere sint reportate către judecată)?

3 Pot exista diferențe intre ce se cere la mediere și la judecata? De ex, daca medierea nu reușește, la judecata să se ceara in plus și daune morale?

4 Ce se întîmplă cu taxa de timbru daca, in timpul medierii, pună la urma ne intelegem- deci înainte de a avea o ‘sentința’ la mediere?

5 Tata practic ar vrea:
(a) jumatate din chiriile incasate (care practic s-ar traduce in jumătate de profit), pe ultimii ani 3(?) ani
(b) fișier de contabilitate digital pe anii respectivi
(c) ieșirea din indiviza si 1/2 echitabil din clădire
(d) pună la vinzare (jumătății respective), fișier de contabilitate și vărsăminte de chirii lunar.
(e) pina la vinzare, pe luna partea din chirii și administrația digital

6 Are așa o abordare șanse mari de succes? Si e corecta?
problemele sint 2:
(a) unchiul spune ca a făcut lucrari (de ex acoperis) , pt care a dat bani din buzunar, chiar fără facturi. Si vrea să și-i recupereze. Pare ca investitiile făcute de mult au fost recuperate de citeva ori ca valoare in timp.
Si pe ultimii 2-3 ani, deși Srl-ul a avut profit peste 10000€, nu par a se fi făcut lucrări.
Cum se poate discuta și soluționa așa un argument in mediere?
(b) unchiul nu vrea să vinda (practic toti agenții imobiliari cam sint de acord ca mai interesant este de vindut toată casa in întregime). Nu prea are cum să finanteze cumpărarea jumătății tatălui. Cum se poate discuta și soluționa așa un argument in mediere?
(c) Cum se poate discuta și formaliza un mod de administrare transparent al chiriilor, in timpul medierii și -sau judecății? E corect raportarea lunara a fișierului contabil și împărțirea profitului societății pe jumătate, intre tata și unchiul, puna la o vinzare?

Alte discuții în legătură

Chiriasi! july_a34 july_a34 Buna seara! As avea si eu o intrebare......bunicii mei au lasat casa parinteasca mostenire tatalui meu si matusii mele. O casa tip vagon (comandata daca nu ma ... (vezi toată discuția)
Mostenire paundaniela paundaniela am o matusa care a decedat in 2008. Sotul ei a carui nepoata sunt (a fost fratele tatalui meu ) a decedat in 2012.Matusa este trecuta pe titlul de propietate ... (vezi toată discuția)
Unul dintre mostenitori nu vrea sa faca succesiunea alexgrigore alexgrigore Buna ziua! Problema mea este in felul urmator: Titlul este pe numele bunicii. Succesiunea dupa decesul ei a fost facuta avand 3 mostenitori: tata si doua ... (vezi toată discuția)