avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul dintre mostenitori nu vrea sa faca succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul dintre mostenitori nu vrea sa faca succesiunea

Buna ziua! Problema mea este in felul urmator: Titlul este pe numele bunicii. Succesiunea dupa decesul ei a fost facuta avand 3 mostenitori: tata si doua verisoare( fratii tatalui meu au decedat). una din ele nu intelege si nu vrea sa isi faca succesiunea dupa unchi-meu si prin urmare nu putem imparti obiectul titlului. cum pot rezolva cat mai facil aceasta problema. o pot obliga in instanta? multumesc anticipat!
Puteti apela la instanta, colegii avocati va vor da mai multe amanunte. Sau puteti incerca medierea unde asistat de mediator puteti afla motivele pozitiei adoptate de verisoara (frici, frustrari, confuzii, lucruri intelese gresit, etc). Odata clarificate punctele necunoscute, puteti ajunge la un acord referitor la modalitatea de impartire a masei succesorale care sa satisfaca toate partile. Avantajul este ca daca ajungeti la un acord inainte de instanta, platiti taxe judiciare de timbru la jumatate fata de un proces in instanta.
Chiar daca optati de la inceput la instanta, tot trebuie sa parcurgeti procedura prealabila obligatorie cu privire la avantajele medierii.
Pe ce perioada se poate intinde procesul daca ajung in instanta? Medierea desi e obligatorie din cate inteleg, nu cred ca o sa aiba un rezultat pozitiv. Problema dureaza de mai bine de 15 ani.
Nu pot sa va raspund la aceasta intrebare, doar colegii avocati pot estima din experienta. Ati inteles gresit: medierea nu este obligatorie, doar informarea cu privire la avantajele acesteia! Nu aveti de unde sa stiti cum o sa reactioneze verisoara daca este abordata de un mediator. Tocmai pentru ca este o problema de familie, deci sensibila, varianta discutiilor asistate de mediator este mai buna decat o chemare in judecata care poate inrautati si mai mult situatia. In urma informarii, partile decid daca este mai avantajos prin mediere sau prin instanta. Mai trebuie sa stiti ca taxa de timbru judiciar care se aplica acordului de mediere care se refera la un partaj succesoral este la jumatate.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
multumesc mult pentru raspunsuri!!!
Cu placere. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dezbatuta la mediator, este posibila ? popem popem Buna ziua Situatia se prezinta astfel : Parinti decedati de mai mult de trei ani , trei copii ... (vezi toată discuția)
Mediatorul - care este rolul sau in proces? toader1791 toader1791 Daca poate inlocui avocatul sau asa ceva Ce putere are un mediator in sala de judecata. Mentionez ca ma aflu (fara voia mea) intr-un proces de aflarea masei ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)