Avocatul poate sa va acorde consultanta juridica, sa va reprezinte in instanta, sa va asiste la semnarea unui contract si multe altele.
Mediatorul este persoana autorizata sa faciliteze comunicarea intre 2 persoane aflate in conflict, pentru ca acestea sa ajunga la o solutie reciproc avantajoasa. Este important sa stiti ca medierea este o procedura voluntara si nu obligatorie.
Medierea se aplica in afara si in relatie cu justitia, in domeniul disputelor dintre agenti economici si consumatori, dintre membrii familiei, a celor de la locul de munca, intra si interorganizationale, intre cetateni si administratia publica, in comunitate, etc
Domeniile in care se aplica medierea:
- Dreptul civil: partaje, revendicari, pretentii
- Dreptul familiei (conform noului cod civil): divorturi, partaje de bunuri comune, incredintarea minorului
- Dreptul comercial: obligatii contractuale, pretentii, revendicare, somatii de plata
- Dreptul penal: plangeri prealabile
- Domeniul protectiei consumatorilor: prejudicii, nerespectarea clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, clauzele abuzive
Mediatorul nu poate sa inlocuiasca pe nimeni si nu se poate substitui altor profesii nici in sala de judecata ,nici in afara ei.,,Puterea " lui consta in capacitatea sa profesionala de a ajuta doua sau mai multe parti aflate intr-un confict sa-si gaseasca propria solutie la problema lor cu care sa fie de acord si sa o respecte.
Daca sunteti deja citat intr-un proces ce are ca obiect dezbaterea unei succesiuni, partile implicate pot sa solicite instantei de judecata un termen pentru mediere. Mediatorul poate incheia cu toate partile care au calitate procesuala in dosarul instantei un acord de mediere. Instanta de judecata va lua act de acest acord de mediere, pronuntand o sentinta care va prelua in dispozitiv intelegerea partilor. Se poate solicita si restituirea taxei judiciare de timbru.