avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare de vânzare (frauduloasa) a lichidatorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare de vânzare (frauduloasa) a lichidatorului

Persoana fizica, posesor al unui imobil compus din teren suprafata cca 1000 mp si constructii 150 mp. Terenul are categorie curti constructii si are destinatie loc de parcare si access. Cladirile au destinatie hala reparatie ,magazii , locuinta de serviciu. Sint posesor al imobilului din 2011. In perioada 2011-2023 am executant lucrari de intretinere, reparatii si cotare atit in exterior cit si in interior.
Din punct de vedere juridic terenul este al statului roman, iar cladirile sint fara proprietar. Cladirile au apartinut unei firma lichidate in 2008.
Intentia este de a trece imobilul in proprietate prin uzucapiune.
In 2020, lichidatorul actionarului majoritar al firmei lichidate in 2008 a organizat o licitatie de active (legea 85/2014) prin care a vindut catre o terta firma cladirile.
Mentionez ca lichidatorul nu detine acte de proprietate asupra cladirilor. Mai mult, in 2018 a initiat o procedura de evacuare a imobilului - procedura respinsa de instanta prin sentinta definitiva ca urmare a lipsei calitatii procesuale.
In aceste conditii consider ca licitatia cu pricina este ilegala, iar adjudecarea imobilelor este lovita de nulitate.

Cum se poate rezolva dpdv juridic speta ?E nevoie de o actiune in instanta contra lichidatorului, prin care sa se anuleze licitatia/proprietatea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Octombrie 2023
Mihai003, utilizator
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 07:37, 29 Octombrie 2023
Ar trebui, sau ar fi trebuit, atacata licitația și actul emis ca urmare a acesteia, dar exista termene prevazute în acest sens și ziceți ca a avut loc în 2020. Dvs când ați aflat efectiv de licitație?
Însă, trebuie analizat mai riguros puțin dreptul de proprietate asupra clădirii. Ziceți ca a fost a unei societăți lichidate in 2008, care a avut mai mulți acționari.
Trebuie analizate în acest caz prev speciale, s-ar putea sa se aplice și sa se fi transferat dreptul de proprietatea de la societatea lichidata la actionari prin efectul legii.
Conform art. 237 alin. 13 din Legea 31/1991 ”Bunurile rămase în patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerțului, în condițiile alin. (8) – (10), le revin acționarilor/asociaților

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie fara teren proprietate sorin1968 sorin1968 Am castigat prin licitatie un teren si cateva cladiri aflate pe acesta , dar tot pe acel teren se mai afla doua constructii a unei societati in insolventa ... (vezi toată discuția)
Constructii pe terenul statului dorinasch dorinasch buna ziua.am cumparat la licitatie publica prin lichidator doua cladiri si trei magazi respectiv cladire birou,cladire portar si trei magazii acestea provin ... (vezi toată discuția)
Constructie teren concesionat! mihnea teodoriu mihnea teodoriu Buna seara! Am un teren concesionat in 2012 cu o suprafata de 8700 mp si cu destinatia sportiva pentru care platesc o suma destul de mare si la care vreau sa ... (vezi toată discuția)