avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Activitate Plesaianis

Activitate Plesaianis

Peste exact 26 de zile implinesc 63 ani. Sunt din Ploiesti si ma pot pensiona anticipat fara penalizare. Stagiul de contributivitate 37 ani 2 luni si 3 zile. Stiu ca la calculul pensiei nu se ia in calcul armata si facultatea facuta la zi, pana la implinirea varstei standard de 65 ani.
Intrebare; punctele de stabilitate se acorda tot dupa implinirea varstei standard de 65 ani? Ce procent de diminuare a pensiei se va percepe pentru 25 de luni de anticipare, conform noii legi?

Va multumesc
Ok. Dar daca ies acum la pensie anticipat (la 63 de ani), prima recalculare va fi la implinirea varstei standard de pensionare. Diferenta intre stagiul complet de acum si cel de pe legea 360/2023 este de 40% si acopera indicele de corectie. Ramane doar avantajul celor 2 puncte de stabilitate.

Armata si facultatea sunt in afara celor 37 ani de stagiu de cotizare, din 1986, de cand am absolvit facultatea. Armata a fost facuta inainte de inceperea facultatii.
Se merita sa ies la pensie anticipat fiind din zona defavorizata? Sunt din Ploiesti si peste 1 luna implinesc 63 de ani. Stagiu de cotizare 37 ani. Care ar fi avantajele si dezavantajele. Profesie inginer, facultate la zi 5 ani (absolvita 1986) + 1 an armata.
Incadrarea pensiei datorate zonelor defavorizate, ca pensie anticipata, o porcarie fara margini. Adica daca aveam grupa de munca, tot pensie anticipata se numeste? Eu am inteles ca faptul ca stau de 60 de ani intr-o zona cu p[oluare recunoscuta prin lege, imi da dreptul sa iesla pensie mai devreme cu 2 ani. Asta nu insemna anticipat. Dar acum inteleg mai bine ce fel de "oameni" fac legile in tara asta. Dar ne meritam soarta, caci noi le dam puterea sa-si bata joc de o tara intreaga.
Oricum va multumesc pentru raspunsuri.Doresc domnului Cuculis putere sa sebata cu Sistemul. O zi buna.
Deci înțeleg că nu pot continua jobul, pentru că se consideră pensionare anticipată. Am de ales intre pensie sI serviciu.Dar atunci nu mi se încalcă dreptul la muncă, din moment ce ies la pensie conform legii? De ce se mai acorda atunci această facilitate, care de fapt e o îngrădire. Cred că lucrurile nu sunt tocmai OK.
Iata ca a fost si promulgata legea. Pot primii un raspuns?
Se pare ca a fost adoptata legea. V-a merge la promulgat. Ce noutati sunt privitor la subiectul in cauza?
Fiind dintr-o zona defavorizata, poti iesi la pensie cu 2 ani mai devreme. Mai poti lucra in continuare cu contract de munca, conform noii legi a pensiilor? Comform actualei legi din cate stiu nu se poate.