Se merita sa ies la pensie anticipat fiind din zona defavorizata? Sunt din Ploiesti si peste 1 luna implinesc 63 de ani. Stagiu de cotizare 37 ani. Care ar fi avantajele si dezavantajele. Profesie inginer, facultate la zi 5 ani (absolvita 1986) + 1 an armata.
Armata si facultatea sunt in afara celor 37 ani de stagiu de cotizare, din 1986, de cand am absolvit facultatea. Armata a fost facuta inainte de inceperea facultatii.
Daca nu aveti motive care sa va forteze sa va pensionati , eu cred ca este mai bine sa mai lucrati pana la implinirea vrstei standard.
Motive:
Veti mai castiga 2 puncte pe stabilitate.
Daca va deschideti la 60 ani pe actuala lege in calculul pensiei nu va intra facultatea si nici armata.
Influienta indicelui de corectie va disparea de la prima recalculare(01/09/2024).
Diferenta intre stagiul complet de acum de 35 ani si 25 de ani de pe legea 360/2023 este de 40%.
25x140=35
Decizia totusi va apartine d-voastra.
Ok. Dar daca ies acum la pensie anticipat (la 63 de ani), prima recalculare va fi la implinirea varstei standard de pensionare. Diferenta intre stagiul complet de acum si cel de pe legea 360/2023 este de 40% si acopera indicele de corectie. Ramane doar avantajul celor 2 puncte de stabilitate.