avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Activitate Taby Tab

Activitate Taby Tab

Acest raspuns l'am primit de la firma la care am lucrat. Din raspunsul dumneavoastra am inteles ca in lege nu exista mentionat acest lucru. Am inteles bine?
Am cerut prin email de la firma si contractul colectiv de munca, dar nu mi'au trimis nici o copie. Nu au obligatia sa il trimita? Ma gandesc, oare acesta se poate modifica si trag de timp?

Cornel Vasile a scris:

Prevederea legata de acordarea salariilor compensatorii numai la concedierea colectiva , unde este mentionata , ca in lege nu exista asa ceva?

Buna ziua. In decembrie copilul a implinit 2 ani. Trebuia sa ma intorc la munca dar punctul de lucru din orasul nostru s'a inchis, firma avand sediul central in alta localitate. Are vreo relevanta nr persoanelor carora li s'a desfacut contractul de munca cu acordarea salariilor compensatorii? Am cerut salarii compensatorii si si mi s'a raspuns astfel:

"Salarii compensatorii se acorda la concediere colectiva. Da a ar fi fost mai mult de 10 contracte de munca desfacute , da se dau salarii compensatorii. Aici e vorba de o pesoana , de tine"

Mentionez faptul ca sunt singura persoana careia i s'a desfacut contractul de munca recent. Firma si'a inchis punctul de lucru la inceputul anului 2022 si atunci li s'a desfacut altor 4-5 persoane, dar nu stiu in ce mod (au facut cerere de demisie sau sau alta modalitate). Eu am refuzat sa fac cerere, solicitand acte pentru somaj, deoarece eu am vrut sa ma intorc la lucru.
De asemenea am si cautat de munca, dar din pacate angajatorii fug de mame cu copii mici
Multumesc pentru raspuns. Numai bine!

Cornel Vasile a scris:

Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.

Buna ziua. Cu acordul părților.
Angajatorul este obligat sa plateasca si salarii compensatorii, avand in vedere ca au inchis punctul de lucru din orasul nostru?

Cornel Vasile a scris:

Neplata poate fi sesizata ITM-ului , poate face obiectul unei medieri sau actiuni in instanta .

Cum doriti sa incetati c.i.m., cu acordul partilor sau prin demisie?

Multumesc pentru raspuns.
Daca angajatorul nu doreste sa plateasca zilele de CO neefectuate, ce trebuie sa fac? Pentru incetarea contractului ce demersuri ar trebui facute si cu cat timp inainte de aniversarea copilului?

Cornel Vasile a scris:

la incetarea c.i.m., angajatorul are obligatia de a va compensa in bani zilele de Co neefectuate.

Pentru perioada CCC, nu se beneficiaza de zile de CO.

Buna ziua. Sunt in CCC iar in decembrie copilul implineste 2 ani. Din pacate nu am posibilitatea de a ma intoarce la locul de munca anterior, deoarece au inchis punctul de lucru din orasul in care locuiesc. Din perioada din naintea nasterii copilului mai am zile de concediu de odihna ramase. Angajatorul are obligatia sa mi le plateasca, avand in vedere ca nu le pot lua, din motive care nu tin de mine? Perioada CCC se considera perioada activa, imi revin si pt aceasta zile de concediu? Ce alte drepturi imi revin?
Ce demersuri trebuie sa fac cu privire la vechiul loc de munca?