avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. In decembrie copilul a implinit 2 ani. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. In decembrie copilul a implinit 2 ani. Trebuia sa ...

Buna ziua. In decembrie copilul a implinit 2 ani. Trebuia sa ma intorc la munca dar punctul de lucru din orasul nostru s'a inchis, firma avand sediul central in alta localitate. Are vreo relevanta nr persoanelor carora li s'a desfacut contractul de munca cu acordarea salariilor compensatorii? Am cerut salarii compensatorii si si mi s'a raspuns astfel:

"Salarii compensatorii se acorda la concediere colectiva. Da a ar fi fost mai mult de 10 contracte de munca desfacute , da se dau salarii compensatorii. Aici e vorba de o pesoana , de tine"

Mentionez faptul ca sunt singura persoana careia i s'a desfacut contractul de munca recent. Firma si'a inchis punctul de lucru la inceputul anului 2022 si atunci li s'a desfacut altor 4-5 persoane, dar nu stiu in ce mod (au facut cerere de demisie sau sau alta modalitate). Eu am refuzat sa fac cerere, solicitand acte pentru somaj, deoarece eu am vrut sa ma intorc la lucru.
De asemenea am si cautat de munca, dar din pacate angajatorii fug de mame cu copii mici
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2024
Taby Tab, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:25, 6 Februarie 2024
Prevederea legata de acordarea salariilor compensatorii numai la concedierea colectiva , unde este mentionata , ca in lege nu exista asa ceva?
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Acest raspuns l'am primit de la firma la care am lucrat. Din raspunsul dumneavoastra am inteles ca in lege nu exista mentionat acest lucru. Am inteles bine?
Am cerut prin email de la firma si contractul colectiv de munca, dar nu mi'au trimis nici o copie. Nu au obligatia sa il trimita? Ma gandesc, oare acesta se poate modifica si trag de timp?

Cornel Vasile a scris:

Prevederea legata de acordarea salariilor compensatorii numai la concedierea colectiva , unde este mentionata , ca in lege nu exista asa ceva?

Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2024
Taby Tab, utilizator
Procedura de modificare a c.c.m. este un pic mai complicata .

Codul Muncii
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Obligatia de plata a salariilor compensatorii trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, In acest caz, angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere din cic auraungurean auraungurean Buna ziua, Sunt in CIC iar departamentul din cadrul corporatiei in care lucram a fost inchis, pozitia la nivel de corporatie urmeaza sa se inchida. In scurt ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Contract munca nivel national si salariu compensatoru mon_maria mon_maria Buna ziua. O firma cu 8 salariati, a facut 1 concediere individuala ce nu tine de pesoana salariatului. Este obligata sa plateasca salariu compensatoriu? ... (vezi toată discuția)