Una bucata ciudatenie #-o:
O societate comerciala A vinde un bun (sa presupunem, parti sociale, pe care le detine la un srl B). Cumparatorul este unul din asociatii firmei A. Se plateste doar o parte din pret. Rezulta un drept de creanta. La sfarsitul exercitiului fiscal si dupa aprobarea bilantului (presupunem ca firma nu a iesit pe pierdere), se poate poate ca AGA firmei A sa hotarasca "distribuirea" dreptului de creanta ca dividend ? In aceste conditii, asociatul care trebuie sa plateasca restul de pret poate stinge, partial sau total, obligatia pe care o are fata de societate prin "compensarea" cu obligatia societatii de a-i plati dividende (sa presupunem ca AGA a aprobat distribuirea de dividende) ? Daca e posibil, care este textul de lege care permite ? Multumesc !
Ideea este urmatoarea: la dezmembrare, au rezultat x loturi, fiecare cu nr. cadastral diferit. La comasare, ce comasez, de fapt ? Loturile de teren intre ele si cladirile intre ele ? Cladirile ar "mosteni" numerele cadastrale de la fostele loturi ? Oricum, raspunsul celor de la BCPI competent a fost ca nu merge ! Multumesc pentru atentia acordata subiectului !
Stimate domn Bordas,
Regulamentul de organizare si functionare al birourilor de cadastru si publicitate imobiliara ( Ordin nr. 633/2006 emis de directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), art. 83:
"Art. 83. - (1) Modificările care intervin ca urmare a cererii de alipire a imobilelor se iau în considerare numai dacă acestea aparţin aceluiaşi proprietar/coproprietar, dacă nu sunt grevate cu sarcini, iar documentaţia
cadastrală recepţionată de biroul teritorial este însoţită de actul autentic de alipire."
Ipoteza de lucru:
Un SA a avut in proprietate un imobil (teren + constructii). La un moment dat, a procedat la dezmembrarea imobilului in x loturi.
Ulterior, SA a dobandit calitatea de asociat la un SRL, cu o participatie de 74 %. Parte din acest procent a fost dobandit prin aportarea la capitalul social al SRL terenului susmentionat (de fapt, suprafetele de teren aferente loturilor rezultate din dezmembrare). Constructiile au ramas in proprietatea SA. Aceste constructii urmeaza a fi demolate, obligatie care ii revine SA (conform unor intelegeri, etc.).
La acest moment, trebuie facuta o comasare, pentru a readuce imobilul la situatia anterioara. Doar ca trebuie sa ai identitate de proprietar, si pe terenuri si pe cladiri. Deci, SRL ar trebui sa devina proprietarul constructiilor.
Intrebare:
Daca intre SA si SRL se incheie un contract de vanzare-cumparare cu privire la constructii, care este si cum se determina pretul minim de vanzare, tinand cont de faptul ca acestea urmeaza a fi demolate ?
Eventual, care sunt actele normative in baza carora stabilesc acest pret ?
Ideea este ca art. 11 Cod fiscal ma rupe in mai multe bucati, cu prevederile legate de tranzactiile intre persoane afiliate si cu stabilirea pretului in legatura cu pretul de piata Operatiunea pe care am descris-o este una pur tehnica, SA vinde cladiri nu pentru a realiza un profit, ci pentru a se putea "reglementa" situatia juridica a imobilului (identitate de proprietar cu privire la teren si cladiri)...
Multumesc anticipat pentru ajutor !