avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale o speta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

o speta

Ipoteza de lucru:
Un SA a avut in proprietate un imobil (teren + constructii). La un moment dat, a procedat la dezmembrarea imobilului in x loturi.
Ulterior, SA a dobandit calitatea de asociat la un SRL, cu o participatie de 74 %. Parte din acest procent a fost dobandit prin aportarea la capitalul social al SRL terenului susmentionat (de fapt, suprafetele de teren aferente loturilor rezultate din dezmembrare). Constructiile au ramas in proprietatea SA. Aceste constructii urmeaza a fi demolate, obligatie care ii revine SA (conform unor intelegeri, etc.).
La acest moment, trebuie facuta o comasare, pentru a readuce imobilul la situatia anterioara. Doar ca trebuie sa ai identitate de proprietar, si pe terenuri si pe cladiri. Deci, SRL ar trebui sa devina proprietarul constructiilor.
Intrebare:
Daca intre SA si SRL se incheie un contract de vanzare-cumparare cu privire la constructii, care este si cum se determina pretul minim de vanzare, tinand cont de faptul ca acestea urmeaza a fi demolate ?
Eventual, care sunt actele normative in baza carora stabilesc acest pret ?
Ideea este ca art. 11 Cod fiscal ma rupe in mai multe bucati, cu prevederile legate de tranzactiile intre persoane afiliate si cu stabilirea pretului in legatura cu pretul de piata Operatiunea pe care am descris-o este una pur tehnica, SA vinde cladiri nu pentru a realiza un profit, ci pentru a se putea "reglementa" situatia juridica a imobilului (identitate de proprietar cu privire la teren si cladiri)...
Multumesc anticipat pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:39, 5 Noiembrie 2008
Cine v-a spus că proprietarul terenurilor trebuie să fie şi proprietarul construcţiilor, pentru a se putea face comasarea?

Ceea ce se comasează sunt parcelele de teren. Construcţiile urmează soarta terenului, urmînd a figura, toate, pe o singură parcelă. Dreptul de superficie al proprietarului construcţiilor se va extinde asupra parcelei de teren nou create.

Cred că un simplu acord din partea proprietarului construcţiilor ar fi suficient. Aţi încercat?

Liviu S.Bordaş
Stimate domn Bordas,
Regulamentul de organizare si functionare al birourilor de cadastru si publicitate imobiliara ( Ordin nr. 633/2006 emis de directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), art. 83:
"Art. 83. - (1) Modificările care intervin ca urmare a cererii de alipire a imobilelor se iau în considerare numai dacă acestea aparţin aceluiaşi proprietar/coproprietar, dacă nu sunt grevate cu sarcini, iar documentaţia
cadastrală recepţionată de biroul teritorial este însoţită de actul autentic de alipire."
Iar eu asta afirmam. Că parcelele supuse alipirii aparţin aceluiaşi proprietar. Construcţiile la fel. Fiecare teren are exact acelaşi regim juridic cu cel cu care urmează a fi comasat. Proprietar teren / proprietar construcţie (superficiar).

Repet întrebarea: aţi încercat?
Ideea este urmatoarea: la dezmembrare, au rezultat x loturi, fiecare cu nr. cadastral diferit. La comasare, ce comasez, de fapt ? Loturile de teren intre ele si cladirile intre ele ? Cladirile ar "mosteni" numerele cadastrale de la fostele loturi ? Oricum, raspunsul celor de la BCPI competent a fost ca nu merge ! Multumesc pentru atentia acordata subiectului !
Clădirile vor dobîndi un număr cadastral derivat din cel al terenului rezultat din comasare (alipire). Merită să vă bateţi pentru idee. Nici cei de la OCPI nu sunt infailibili. E adevărat, nici foarte receptivi! :hammer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act proprietate MILESCU MILESCU Am avut un teren aflat langa domiciliul meu in litigiu acum cativa ani. In urma deciziei de la curtea de apel Ploiesti ne-a revenit o portiune din acel teren. ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare si demolare vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat, impreuna cu o alta persoana, o casa veche si terenul aferent acesteia. Casa are aproximativ 200 mp si terenul 600mp. Eu detin 1/2 si ... (vezi toată discuția)