Una bucata ciudatenie #-o:
O societate comerciala A vinde un bun (sa presupunem, parti sociale, pe care le detine la un srl B). Cumparatorul este unul din asociatii firmei A. Se plateste doar o parte din pret. Rezulta un drept de creanta. La sfarsitul exercitiului fiscal si dupa aprobarea bilantului (presupunem ca firma nu a iesit pe pierdere), se poate poate ca AGA firmei A sa hotarasca "distribuirea" dreptului de creanta ca dividend ? In aceste conditii, asociatul care trebuie sa plateasca restul de pret poate stinge, partial sau total, obligatia pe care o are fata de societate prin "compensarea" cu obligatia societatii de a-i plati dividende (sa presupunem ca AGA a aprobat distribuirea de dividende) ? Daca e posibil, care este textul de lege care permite ? Multumesc !
Ca definitie, dividendul reprezinta o parte din PROFITUL pe care o societate comerciala il inregistreaza si, astfel, il distribuie ascociatilor/administratorilor.
Profitul il reprezinta, de asemenea, o parte din venitul "Realizat". In conditiile in care un drept de creanta nu poate, sub nici o forma, sa reprezinte profit realizat, este clar ca nu se pot plati dividende in acest fel.
Ce se poate face insa este un acord - contract - prin care partile sa aprobe stingerea debitului datorat de catre persoana fizica societatii, prin neplata dividendului (mai exact netransmiterea fizica a acestuia catre p.f.) si, astfel inregistrarea in contabilitate a contravalorii dividendului ca plata pentru debitul datorat.
Asta insa nu inseamna ca societatea care distribuie dividendele nu aproba in AGA distribuitia acestora catre asociati si, mai ales, ca nu plateste impozitul pe ele. Chiar daca ulterior contravaloarea se intoarce in firma, impozitul se va plati la valoarea lor initiala.