avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... nestabilire dividend din cauza "blocarii conturilor si ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

nestabilire dividend din cauza "blocarii conturilor si proceselor pe rol"

Rog sa-mi spuna si mie cineva care sunt consecintele (pentru o societate comerciala si pentru actionari) daca nu s-a stabilit dividendul pe mai multi ani ?
Societatea invoca ca au procese pe rol cu AVAS , ca au conturile blocate di din cauza asta nu s-au mai dat dividende. Dar, pe de alta parte nici nu au mai stabilit acest dividend de ani buni.
Eu nu inteleg legatura dintre stabilirea dividendului si blocare conturilor sau litigii pe rol?
Ei nu aveau obligatia sa stabileasca la sfarsitul fiecarui an dibidendul? Chiar daca nu-l puteau repartiza, trebuiau macar sa-l stabileasca. Nu?

Poate ma lamureste si pe mine cineva...ca sa stiu daca mai am vreo speranta sau nu.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Isabela68 , utilizator 16:15, 27 Februarie 2009
Dividendele se distribuie din profitul realizat al societatii.
Organul care hotaraste daca distribuie sau nu dividende din profit este Adunarea Generala a Actionarilor/Asociatilor dupa caz.
Nimeni nu poate obliga AGA sa distribuie fortat dividende. Este alegerea acestui organ daca distribuie sau nu.

Prin mai multe procese in instanta actionarii minoritari au incercat sa oblige firmele sau distribuie dividende dar instantele s-au pronuntat unitar si fara echivoc: Instanta nu are nici o competenta sa hotarasca in locul Adunarii Generale a Actionarilor distribuirea de dividende si nu poate sa se implice in gestiunea interna a societatilor.

Nici o AGA nu este obligata sa distribuie dividende in nici un an. Sunt societati care nu au distribuit niciodata dividende in 30-40 ani de activitate, iar in Romania, din 1990 incoace.

Nu exista nici o obligatie legala de a distribui dividende.

Adunarea Generala a Actionarilor este formata din totalitatea actionarilor.
Daca reusesti sa obtii voturile cerute pentru validitatea hotaririlor, poti determina adoptarea hotaririi de distribuire de dividende. Daca opinia ta nu este impartasita de ceilalti actionari, atunci va trebui sa te supui, decizia lor este obligatorie si pentru tine.
Este vorba de principiul democratic. Majoritatea hotaraste.

Legea nici macar nu cere AGA sa justifice nedistribuirea de dividende, acest drept reprezinta o prerogativa suverana a Adunarii generale. Nu le cere nimeni sa isi motiveze decizia.
Faptul ca ti-au dat totusi niste explicatii reprezinta un privilegiu si o dovada de respect.
Nu au nici o obligatie sa informeze pe nimeni cu privire la nedistribuirea de dividende.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Vineri, 27 Februarie 2009
ContSters51068, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsul promt !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Impartirea dividendelor mariamem mariamem Suntem 2 actionari intr-o firma care detinem cate 25 la suta din actiuni, iar al treilea asociat detine 50. Asta inseamna ca el este actionar majoritar si el ... (vezi toată discuția)
Dividende pentru actiunile de la fondul proprietatea Mischinger Gheorghe Stefan Mischinger Gheorghe Stefan Sunt un pensionar care invata acum, la 70 de ani sa utilizeze internetul.#-o Din pacate, de cateva luni, sunt unul dintre actionarii minoritari ai Fondului ... (vezi toată discuția)