avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... impartirea dividendelor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

impartirea dividendelor

Suntem 2 actionari intr-o firma care detinem cate 25 la suta din actiuni, iar al treilea asociat detine 50. Asta inseamna ca el este actionar majoritar si el hotaraste cand si cum se impart dividentele?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 11:52, 11 Mai 2009
Art. 67 Legea 31/1990

(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.

(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

(4) Dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca.

(5) Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3), se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Eu anul trecut nu am fost in tara cand s-a facut bilantul si s-au impartit dividendele. Mi le cer acum iar administratorul refuza sa ma lase sa pot sa intru in posesia lor,a banilor ce mi se cuvineau. Ce pot sa fac? Exista vreo optiune fara sa il dau in judecata?
Nu stiu ce ati inteles din citatul anterior din lege, dar situatia sta in felul urmator. Adunarea generala decide cu privire la distribuirea profitului, dar nu e obligata sa distribuie dividende. Daca nu v-ati prezentat la adunarea generala respectiva, trebuie sa va asumati rezultatul, deoarece hotararile adoptate conform legii (deci cu majoritatea si in prezenta numarului minim de actionari prevazuti de lege si actul constitutiv) sunt obligatorii si pentru actionarii care nu au fost prezenti sau au votat impotriva.

Cu alte cuvinte, este posibil ca actionarul cu 50% sa fi luat decizia de a nu distribui dividende asociatilor (deci nici lui insusi), caz in care nu aveti dreptul sa cereti plata.

Cereti o copie a hotararii respective si a procesului-verbal si vedeti exact in ce conditii a fost tinuta adunarea generala si ce s-a hotarat.

multumesc frumos pentru raspuns .Problema este ca nu am fost in tara anul trecut, dar legal stiu ca trebuie sa anunte chiar si in Monitorul Oficial data convocarii adunarii generale.Mi s-a ascuns in mod vadit fiecare intrunire care a avut loc pentru luarea de dicizii. Anul acesta va fi alfel deoarece sunt aici. Vroiam sa va mai intreb ce se intampla cu dividendele neimpartite? Se cumuleaza la cele de anul acesta ? Bilantul se depune pana pe 30 mai si vroiam sa stiu ce se intampla cu dividendele de anul trecut.
Multumesc.
In ce priveste convocarea, trebuie sa verificati ce prevede actul constitutiv. Daca nu deroga de la lege, atunci intr-adevar convocarea trebuie publicata in M.O si un ziar.

Dividendele nu exista decat daca sunt distribuite, deci nu se poate spune "dividende neimpartite" :)
Profitul nedistribuit actionarilor poate fi folosit in alt mod, de ex. investitii, in conformitate cu decizia AGA. Daca nu s-a hotarat nimic sau nu s-au realizat cele hotarate, atunci profitul respectiv este preluat in exercitiul financiar urmator, regasindu-se practic in venitul firmei. Asta inseamna ca in anul urmator se pot face cheltuieli si din aceasta suma, nu trebuie sa va iluzionati ca profitul nedistribuit e o suma indisponibilizata pe care sa o puteti identifica si la aprobarea urmatoarelor situatii financiare.

Alte discuții în legătură

Dividendele se mai prescriu dupa 3 ani? cccristina cccristina am si eu o intrebare ..dividendele se mai prescriu dupa 3 ani/?am citit legea 31/1990 si nu prea inteleg precizez ca dividendele sunt din 2005 si anul ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Profit microintreprindere laviluca laviluca Buna seara, Profitul unei microintreprinderi este egal cu Venituri - Cheltuieli (indiferent daca sunt deductibile sau nedeductibile)? Nelamurirea mea este ... (vezi toată discuția)