avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general dividendele se mai prescriu dupa 3 ani?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

dividendele se mai prescriu dupa 3 ani?

am si eu o intrebare ..dividendele se mai prescriu dupa 3 ani/?am citit legea 31/1990 si nu prea inteleg
precizez ca dividendele sunt din 2005 si anul acestea le-am trecut la venituri si nu stiu daca este bine
Art. 67

(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.

(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

(4) Dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca.

(5) Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3), se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

(6) Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.
__________
Alineatele (2) si (5) au fost modificate prin art. I pct. 36 din Legea nr. 441/2006.
Cel mai recent răspuns: karmem , utilizator 11:42, 25 Octombrie 2012
Termenul de prescriere. Legea nr. 31/1990 stabileste ca termenul de prescriere in cazul dividendelor neridicate este de 3 ani.
ai procedat corect prin trecerea la venituri , dar ai folosit 758 sau 117 ?
pe aceasta tema se poate discuta pe larg , despre care cont e corect a se folosii si implicatiile fiscale, depinde si de inspectorul de la fisc ce verifica aceasta speta
pai am pus pe 758 lucru care a afectat si rezultatul exercitiului.
va multumesc mult de tot pentru ajutor:)
malamut a scris:

Termenul de prescriere. Legea nr. 31/1990 stabileste ca termenul de prescriere in cazul dividendelor neridicate este de 3 ani.

Puteti preciza ce articol ?
Multumesc.
Ma scuzati ca ma amestec in discutia dvs.

Ati citit articolul de lege postat de cccristina ?

Toata discutia este ca in bancurile cu Radio Erevan. Nu este vorba de dividende neridicate, ci de dividende ridicate. Nu se prescrie dreptul de a le ridica, ci se prescrie dreptul la actiune in recuperare. Altfel spus - nu se dau , ci se iau.

Alte discuții în legătură

Dividente restante neridicate RoxanaRamona RoxanaRamona Buna ziua, Societatea unde lucrez a avut in 2008 profit. Dividende s-au incasat in transe in functie de bani, pe tot parcursul anului 2009 si 2010. ... (vezi toată discuția)
Impartirea dividendelor mariamem mariamem Suntem 2 actionari intr-o firma care detinem cate 25 la suta din actiuni, iar al treilea asociat detine 50. Asta inseamna ca el este actionar majoritar si el ... (vezi toată discuția)
Dividende popescu_car popescu_car Am de incasat dividende incepand cu anul 1993 si pana in2004 si am auzit ca daca trec 3 ani si nu le-am ridicat, acestea se prescriu. V-as ruga frumos sa ma ... (vezi toată discuția)