avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Profit microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Profit microintreprindere

Buna seara,
Profitul unei microintreprinderi este egal cu Venituri - Cheltuieli (indiferent daca sunt deductibile sau nedeductibile)? Nelamurirea mea este daca aceste cheltuieli nedeductibile (50% din cheltuielile cu combustibilul, cheltuiala cu amortizarea ce depaseste 1500 ron) afecteaza in vreun fel profitul microintreprinderii.
Daca acest profit se distribuie pe dividende se aplica 16% si se calculeaza impozitul pe dividende.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: laviluca , utilizator 11:37, 20 Martie 2014
profit brut=venituri-cheltuieli(nu aveti treaba cu deductibile/nedeductibile care se au in vedere doar la calculul profitului impozabil,si nu e cazul d-voastra)
profit net=profit brut-impozit profit/venit(in cazul d-voastra profit brut-impozitul pe venit microintreprindere)
dividendele se distribuie din profitul net;se impoziteaza cu 16%(am postat mai jos cap V din codul fiscal),iar in cazul persoanelor fizice carora le distribuiti dividende,le calculati si contributie de sanatate de 5.5%.

[ link extern ]
am postat de asemenea si art 67 din legea 31 a societatilor comerciale

Art. 67
(1)Cota-parte din profit ce se plăteşte fiecărui asociat constituie dividend
(2)Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comercială datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare calculată conform art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.
(3)Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
(4)Dividendele plătite contrar dispoziţiilor alin. (2) şi (3) se restituie, dacă societatea dovedeşte că asociaţii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurările existente, trebuiau să o cunoască.
(5)Dreptul la acţiunea de restituire a dividendelor, plătite contrar prevederilor alin. (2) şi (3), se prescrie în termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
(6)Dividendele care se cuvin după data transmiterii acţiunilor aparţin cesionarului, în afară de cazul în care părţile au convenit altfel.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distribuire dividende firma statului animis animis BUna ziua, va rog daca ma ajutati cu urmatoarea problema: - o societate care are ca si asociat unic consiliul local. in anul 2014 are profit. va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
Cesiune / dividende farcl farcl Buna ziua. Detin o societate cormerciale in care sunt asociat unic si administrator, sotul meu de asemenea este adriministrator. Doresc sa cesionez societatea ... (vezi toată discuția)
Adevărul despre dividende. oprea benone oprea benone Se știe că în urma preluării de către grupul japonez Nidec a societății ANA IMEP - Pitești , aceasta a devenit NIDEC MOTOR CORPORATION ROMANIA S.A. ... (vezi toată discuția)