avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dividende pe somatie de plata sau pe oug 119 ? + ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dividende pe somatie de plata sau pe oug 119 ? + calitate proc pasiva

avem un act numit Conventie intre asociatii si fostii asociati ai unei sc

astfel

Noul administrator si asociat majoritar X in baza balantei de verificare pe luna decembrie, atasata, se obliga, dupa depunerea si aprobarea bilantului pe anul 2008 , sa achite fostilor asociati, dupa retinerea impozitului pe dividende, dividendele datorate aferente anului 2008 in cuantum de 2000 RON.

Aceasta este clauza din Conventie

Intrebari

1. se poate cere plata dividendelor pe caleaq somatiei sau a OUG 119?


2. considerati ca asocikatul majoritar care e si administrtor s a angajat in numele firmei sa plateasca fostilor asociati dividendele sau in nume personal avand ninn vedere exprimarea cat si faptul ca nu exista vreo hotarare aga de distribuire a dividendelor? sau a garantat in solidar executarea obligatiei de catre firma ?


MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 11:24, 2 Iulie 2009
Eu as merege pe calea dreptului comun ori OG nr.5/2000, dar poate ma insel.
Insa ar trebui sa i se pune in vedere prin cerere scrisa solicitatea de a achita aceste dividente, iar in caz contrar apelati la instanta.
Dividendele se platesc de catre societatea comerciala, nu de catre asociatul majoritar, nici in solidar, nici altfel. Plata se poate face doar dupa aprobarea bilantului, in conformitate cu hotarirea AGA. In opinia mea, intrucit termenul de tinere a AGA a trecut, va puteti adresa in scris societatii sa procedeze la plata dividendelor. Abia daca se refuza va puteti adresa instantei, in opinia mea doar pe drept comun, intrucit creanta stabilita pe baza balantei din decembrie 2008 nu are caracter cert lichid si exigibil.
Intr-adevar doamna Florentina are dreptate dividentele se distribuie in baza hotararii AGA dupa aprobarea bilantului.
Conventia incheiata intre actualii si fostii asociati poate fi interpretata ca o obligatie viitoare a societatii de plata a dividentelor catre fostii asociati.
Parerea mea e ca s-ar putea incerca si varianta OUG 119/2007 sau a O 5/2001 din urmatoarele considerene.
1. Obligatia de plata este constatata printr-un inscris, respectiv conventia intre fostii asociati si societatea ( prin actuali asociati );
2. Este certa - existenta ei rezulta din cuprinsul conventiei;
3. Este lichida- cuamtumul ei este prevazut in conventie -2000 lei;
4. Este exigibila- exigibilitate tine de depunerea bilantului, daca s-a depus este exigibila iar daca nu s-a depus va devenii exigibila in momentul depunerii.
Obligatia administratorului poate fi interpretata ca una viitoare de punere in executare a hotararii AGA de distribuire a dividentelor catre fostii asociati.
Am indoieli ca ar fi aplicabila OUG 119/2007, intrucat acea "conventie" nu cred ca are natura unui contract comercial in sensul art. 1 din OUG. Pe de alta parte, pentru a se putea apela la procedura pe OG5/2001, se pune in discutie daca anterior adoptarii hotararii AGA putem vorbi despre o creanta certa , lichida si exigibila? Convetia incheiata pe baza bilantului din decembrie 2008, ar putea sa nu mai fie in concordanta cu hotarirea AGA, ( fie in ce priveste cuantumul dividendelor, fie chiar cu privire la repartizarea profitului). Daca situatia sta insa asa, deci prin hotararea AGA s-a stabilit repartiyarea dividendelor si cuantumul acestora este cel de 2000 lei, atunci se poate merge pe somatie de plata.
Intr-adevar nu se poate merge pe OUG 119/2007 pt. motivul indicat de doamna Florentina dar ar merge pe OG 5/2001, in fond si acea conventie reprezinta o reflectare a vointei asociatilor care da nastere la o obligatie in sarcina unitatii, balanta contabila fiind actul in baza caruia se intocmeste bilantul , putandu-se stabili profitul unitatii pe anul respectiv si constituindu-se ca o baza pt. stabilirea cuantumului dividentelor si pt. modul de distribure a acestora.

Alte discuții în legătură

Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Distribuire dividende si acoperire pierderi prin aport asociati ContSters56278 ContSters56278 1. Un SRL cu 2 asociati a distribuie dividendele aferente anului 2006 (se vede din balante doar neexistand hot.AGA de distribuire ). Dividendele aferente ... (vezi toată discuția)
Dividende ASOCIAT ASOCIAT buna ziua, care e baza de drept, potrivit careia vechiul asociat(unic), care a cesionat p.s., poate solicita de la actualii asociati, repartizarea si ... (vezi toată discuția)