avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dividende pe somatie de plata sau pe oug 119 ? + ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dividende pe somatie de plata sau pe oug 119 ? + calitate proc pasiva

avem un act numit Conventie intre asociatii si fostii asociati ai unei sc

astfel

Noul administrator si asociat majoritar X in baza balantei de verificare pe luna decembrie, atasata, se obliga, dupa depunerea si aprobarea bilantului pe anul 2008 , sa achite fostilor asociati, dupa retinerea impozitului pe dividende, dividendele datorate aferente anului 2008 in cuantum de 2000 RON.

Aceasta este clauza din Conventie

Intrebari

1. se poate cere plata dividendelor pe caleaq somatiei sau a OUG 119?


2. considerati ca asocikatul majoritar care e si administrtor s a angajat in numele firmei sa plateasca fostilor asociati dividendele sau in nume personal avand ninn vedere exprimarea cat si faptul ca nu exista vreo hotarare aga de distribuire a dividendelor? sau a garantat in solidar executarea obligatiei de catre firma ?


MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 11:24, 2 Iulie 2009
dar daca d ex in hotararea aga s a dispus altfel cu privire la dividende, d ex reinvestirea.

Conventia leaga societatea, corect? chiar daca ulterior asociatul majoritar s a razgandit
Daca prin hotarare AGA s-a dispus reinvestirea "dividendelor" , nu puteti sa cereti "plata" acestora sau teoretic puteti sa cereti insa nu sa si obtineti...
Daca "gasiti" practica judiciara in domeniu referitor la aplicarea disp. OUG 119/2007 sau/si OG 5/2001, puteti apela la aceasta modalitate de obtinere a dividendelor.
Notificati prin executorul judecatoresc societatea prin reprezentantul sau legal-actualul asociat majoritar ca este de drept in intarziere cu privire la plata sumelor datorate conform conventiei.Verificati la R.C. daca s-au depus actele conform conventiei, in caz contrar solicitati societatii sa le depuna cat mai repede si/sau invederati societatii ca veti solicita daune (eventual cominatorii) pentru fiecare zi intarziere in nedepunerea acestor acte.
Acea conventie incheiata reprezinta conform art.969 C.civ. legea partilor.Trebuia sa fiti mai "exact" in termenii folositi cu privire la obligatia datorata.Dupa cum este redactata, da nastere la numeroase interpretari si posibilitati greoaie de recuperare a sumelor datorate de actualul actionar.
Acele dividente reprezinta diferenta de pret din cesionarea actiunilor sau dividentele pe care sunteti indreptatit sa le primiti ca fost asociat al firmei?
Din ce am inteles dupa cum este formulata clauza din conventie pare a fi mai degraba "pretul cesiunii actiunilor societatii", dar poate gresesc...
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Daca prin hotararea aga actualii asociati decid altfel decat in conventie, privitor la repartizarea dividendelor, sunteti indreptatit a actiona unitatea in instanta, pt. nerespectarea conventiei, nerespectare care va creaza dumneavoastra un prejudiciu raportat la cuantumul dividentelor neincasate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Distribuire dividende si acoperire pierderi prin aport asociati ContSters56278 ContSters56278 1. Un SRL cu 2 asociati a distribuie dividendele aferente anului 2006 (se vede din balante doar neexistand hot.AGA de distribuire ). Dividendele aferente ... (vezi toată discuția)
Dividende ASOCIAT ASOCIAT buna ziua, care e baza de drept, potrivit careia vechiul asociat(unic), care a cesionat p.s., poate solicita de la actualii asociati, repartizarea si ... (vezi toată discuția)