avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale DISTRIBUIRE DIVIDENDE si acoperire pierderi prin aport ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

DISTRIBUIRE DIVIDENDE si acoperire pierderi prin aport asociati

1. Un SRL cu 2 asociati a distribuie dividendele aferente anului 2006 (se vede din balante doar neexistand hot.AGA de distribuire ). Dividendele aferente acelui an au fost ridicate doar de un asociat ,celalalt lasandu-le la dispozitia societatii pana in 2008 (an in care SRL ul are pierdere) .
Asociatul care si-a ridicat dividendele anterior cere din nou plata dividendelor,ptr simplul fapt ca apar in bilant dividende platite celuilalt in 2008 (balanta nu precizeaza carui an sunt aferente insa). El sustine ca sunt dividente aferente lui 2007 (an in care SRL ul a iesit pe pierdere neputand face deci distribuire de dividende...
Dreptul de a cere plata dividendelor nu se prescrie in termen de 3 ani de la data expirarii termenului de 6 luni ? (de la incheierea exercitiului financiar ptr. care se acorda ..in cz meu neexistand hot.AGA care sa dea un alt termen de plata a lor).Ma gandesc la aparari in cazul in care nu pot dovedi ca asociatului reclamagiu i s-au platit deja dividendele (deoarece in contabilitate apar doar "plata dividende" fara specificarea anului ptr. care se acorda si nici nu exista hotarari AGA de distribuire a lor fiindu mi dificil sa fac o delimitare clara ) .

2. Mai mult prin hotarare aga (cu respectarea procedurii convocari etc) dupa bilantul din 30.06.2008 se decide acoperirea pierderii cu aportul asociatilor
Ma gandeam de asemenea sa cer in instanta asociatului respectiv sa aduca aportul sau pentru acoperirea pierderilor conform hotararii AGA
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 15:53, 4 Septembrie 2009
Orice inregistrare in contabilitate se face pe baza de documente justificative. Intr-o balanta sunt numai rulajele anului respectiv prin cumulare daca sunt mai multe inregistrari de acelasi tip.
Deci plata dividendelor catre acel asociat s-a facut pe baza unor documente: daca s-a facut prin banca exista ordinul de plata si extrasul de cont, daca s-a facut in numerar exista registrul de casa si dipozitia de plata semnata de primitorul sumei.
Pentru a justifica ca acele dividende din ct 457 se refera la anii precedenti lui 2007 se poate proba cu fisa de cont a ct 457 si a ct 117.
Pentru justificarea faptului ca nu s-au mai facut repartizari dupa 2007 se poate folosi fisa de cont a ct 117 pe perioada de la 01.01.2007 pina in prezent.
Oricum explicatia dvoastra nu ma lamureste la o afirmatie pe care o faceti:
- cum sunt lasate la dispozitia unitatii pina in 2008 (an in care este pierdere) dar apar in bilant dividende platite celuilalt. Sunt platite sau nu in 2008? Au ramas in ct 117 sau au fost repartizate in ct 457? Daca au fost lasate in ct 117 in credit iar acesta in 2008 s-a debitat cu pierderea aferenta lui 2007 nu inseamna ca acestea au fost platite, ci ca un profit nerepartizat a fost diminuat sau anulat de o pierdere ulerioara.
Referitor la pct 2: nu se poate vorbi de acoperirea pierderii la 30.06.2008. Pierderea este numai anuala si este cea din bilant, la 30.06.2008 nu este bilant ci raportare semestriala. Pierderea se acopera din capital social, rezerve sau din profiturile exerc urmatoare. Poate va referiti la contributia pe care sa o aduca asociatii pentru a face fata unui cash-flow negativ, dar aceasta nu este pt acoperirea pierderii. Eventual cu aceasta se majoreaza capitalul social (care apoi se micsoreaza cu acoperirea pierderii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare profit in dividende" LIVIU_CSY LIVIU_CSY \"REPARTIZARE PROFIT IN DIVIDENDE\" O SOCIETATE AGRICOLA PLATITOARE DE IMPOZIT PROOFIT , VINDE IN BAZA UNUI CONTRACT DE VZ. -CUMPARARE UNEI PERS FIZICE UN ... (vezi toată discuția)
Pierdere contabila Cristina Vasile Cristina Vasile Imi puteti spune daca in anul 2007 am avut pierdere contabila( ct.117), cand pot sa o acopar daca in 2008 am avut profit? La sf. anului 2008 sau la inceputul ... (vezi toată discuția)
Profit si dividende anomarairam anomarairam Buna ziua, Am in bilant la 31.12.2013 urmatoarele date: sold debitor 117 1211 sold creditor 121 2511 1. As putea sa imi recuperez pierderea din anii ... (vezi toată discuția)