avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Activitate Florina Baciu

Activitate Florina Baciu

Mulțumesc!

CHKa a scris:

Si ati avut fix acelasi salariu , in aceiasi ani , intreaga cariera , si dvs. si ea ? la calculul punctajului de pensie conteaza raportul dintre salariul avut si salariul mediu pe economie din aceeasi perioada , pentru fiecare luna , din fiecare an in parte . Din capul locului situatiile - a dvs. si a colegei - nu sunt similare , macar si pentru ca dvs. sunteti deja in pensie si ea inca nu . Nu va luati dupa toate aberatiile din emisiunile tv , unde-si dau cu parerea tot felul de persoane , care inteleg ... cat inteleg , si se exprima cum pot ... Aceasta lege NU are menirea de a face egalitate intre pensionari , ci de a asigura pensie egala la punctaj egal . Atat .

Mulțumesc!

Carp Mircea a scris:

Diferenta va fi urmatoarea:
D-voastra ati primit o majorare de punctaj de 25% pentru punctele aferente stagiului realizat in grupa II.
Daca salariul de baza a fost de peste salariul mediu brut pe economie, atunci castigul este la d-voastra.
Sa zicem ca ambele ati lucrat cu 1,2 salarii medii pe economie.
D-voastra primiti:1,2x25%=0,3 puncte.
Colega va primi doar 0,25 puncte.
Daca salariul a fost mai mic decat cel mediu pe economie, atunci castigul va fi de partea colegei.
Puteti cere relatii/informatii/lamuriri de la CNPP, Ministerul muncii, Guvern.
Ce putem noi sa rezolvam prin interpretarile noastre ?

Intr un fel aveți dreptate. Eu va dau un exemplu. Eu și o colega aveam același salariu. Am lucrat aceiași ani in grupa a doua. Diferența este la vârsta. Eu am ieșit deja la pensie, colega mea va ieși in 2025. Deci, unde este egalitatea?

CHKa a scris:

Echitatea nu este intre persoane cu aceiasi ani de munca , ci intre cei cu punctaj egal . Inechitatea ( uriasa ) era data de indicele de corectie , care facea ca , la punctaj egal , sa existe diferente de pana la 41% intre pensii . Veti fi de acord ca , la vechime egala , doua persoane vor avea pensii diferite daca una a lucrat cu minimul pe economie , iar cealalta cu de 3 ori mai mult . De asemenea , nu ar fi deloc echitabil ca dvs. sa mai primiti 0,25 puncte pe luna PE LANGA suplimentul de 25% din punctaj primit deja pentru grupe . Legea nu retroactiveaza .

Da, sunt pensionara. Daca este așa cum ziceți, unde ar fi egalitatea și echitatea între persoane cu aceiași ani de muncă?

CHKa a scris:

Sunteti pensionara deja ? daca da , ati primit suplimentul de punctaj de 25% pentru grupa a 2-a , deci nu mai aveti ce primi in plus . In schimb , veti primi puncte de stabilitate pentru cei 8 ani si 8 luni cu care ati depasit stagiul contributiv de 25 ani ( asta in situatia in care toti cei 33 ani si 8 luni sunt stagiu contributiv ) .

Buna ziua! Ați publicat luni, 15 ianuarie, articolul : "Pensionarea după munca în condiții grele: Ce prevede noua lege a pensiilor față de actuala reglementare".
Eu am lucrat 33 ani și 8 luni. Am 18 ani de grupa a doua. Nelămurirea mea este: voi primi, la recalculare, acele puncte de stabilitate, dar și 0,25 puncte pentru fiecare luna lucrata in grupa a doua? Sau art. 88 se referă la cei care vor ieși la pensie începând cu septembrie 2024?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Mulțumesc pentru răspuns. Așa văzusem și eu, că nu a fost aprobat, dar trăgeam speranța....

Florina Baciu a scris:

Buna ziua! In noua lege a pensiilor este cuprins ajutorul soțului supraviețuitor de 25% din pensia soțului decedat? Era prevăzut în proiectul de lege supus dezbaterilor, dar nu am citit că s ar mai acorda. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

Buna ziua! In noua lege a pensiilor este cuprins ajutorul soțului supraviețuitor de 25% din pensia soțului decedat? Era prevăzut în proiectul de lege supus dezbaterilor, dar nu am citit că s ar mai acorda. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!