avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Activitate CatalinTudorache

Activitate CatalinTudorache

Buna ziua
Poate Asociatia de Proprietari sa detina spatii/terenuri?

Context: Dezvoltatorul a construit un numar de 7 blocuri cu aproximativ 400 de imobile, pe care le-a vandut catre proprietari. In cadrul complexului dezvoltatorul detine caile de acces (drumuri, alei) si spatiul verde. Dezvoltatorul a comunicat Asociatiei ca doreste sa doneze gratuit aceste terenuri, lucru acceptat de catre Asociatie in cadrul unei Adunari Generale, Adunari unde nu a fost nici un proprietar importiva (dintre cei prezenti).

Dezvoltatorul ar fi putut sa faca donatia ori sa includa aceste suprafete/terenuri in contractele de vanzare cumparare initiale, dar pe parcursul construirii ansamblului au intervenit modificari in ceea ce priveste terenurile. Constructia blocurilor a durat 2 ani.

Un astfel de demers, de a face contract de donatie, individual cu aproximativ 400 de proprietari pentru preluarea spatiilor este foarte greu spre imposibil fiindca sunt proprietari (putini dar vocali) care de principiu nu vor aceste terenuri (pe de-o parte pentru ca implica un cost la notariat pentru actul de donatie, ori pur si simplu considera ca dezvoltatorul trebuie sa isi asume pastrarea terenurilor si implicit achitarea impozitului anual).

Totodata, exista si un risc ca, in cazul in care Asociatia nu vrea sa preia terenurile atunci aceste sa fie donate catre Primarie, lucru care ar nemultumi majoritatea proprietarilor.

Legea 196, defineste Asociatia de proprietari ca forma de administrare a spatiilor comune, dar nu am vazut explicit ca Asociatia nu are drept sa detina bunuri.

Din unele discutii cu juristi si notari, am inteles ca Asociatia ar putea sa detina aceste spatii, sa le adminstreze, cu conditia evident de a le include in acordul de asociere si implicit de a stabili in adunarea generala modul de calcul/modul de distribuire al cheltuielilor.

Va multumesc
Buna ziua

De putin timp sunt presedintele unei Asociatii de Proprietari, Asociatie care functioneaza in baza legii 196/2018.
Am o neclaritate in ceea ce priveste dobandirea ulterioara a calitatii de membru a unui proprietar.

Conform:

Art. 17.
(7) Înscrierea ulterioară în asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociaţiei de proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adiţional la acordul de asociere.
(8) Acordul de asociere şi statutul asociaţiei de proprietari, actualizate, se depun de către preşedintele asociaţiei de proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.

Art. 21. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere, în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari este necesar acordul a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.

Asftel:
Este necesar acordul Adunarii Generale (art 21) pentru aderarea proprietarilor care au facut cerere si act aditional la acordul de asociere? Actul aditional semnat presupune modificarea/completarea acordului de asociere?

ori, este suficienta depunerea cererilor + actele aditionale, care nu ar presupune o modificare a continutului acordului de asociere, la Judecatorie?

Multumesc