avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua De putin timp sunt presedintele unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua De putin timp sunt presedintele unei Asociatii de Proprietari, ...

Buna ziua

De putin timp sunt presedintele unei Asociatii de Proprietari, Asociatie care functioneaza in baza legii 196/2018.
Am o neclaritate in ceea ce priveste dobandirea ulterioara a calitatii de membru a unui proprietar.

Conform:

Art. 17.
(7) Înscrierea ulterioară în asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociaţiei de proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adiţional la acordul de asociere.
(8) Acordul de asociere şi statutul asociaţiei de proprietari, actualizate, se depun de către preşedintele asociaţiei de proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.

Art. 21. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere, în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari este necesar acordul a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.

Asftel:
Este necesar acordul Adunarii Generale (art 21) pentru aderarea proprietarilor care au facut cerere si act aditional la acordul de asociere? Actul aditional semnat presupune modificarea/completarea acordului de asociere?

ori, este suficienta depunerea cererilor + actele aditionale, care nu ar presupune o modificare a continutului acordului de asociere, la Judecatorie?

Multumesc


Cel mai recent răspuns: 0090 , utilizator 09:09, 13 Noiembrie 2024
@CătălinTudorache

Din interpretarea art. 17 alin. 7, prima frază, din lege, reiese fără echivoc că dobândirea statutului de membru al asociației produce efecte imediat după semnarea actului adițional la acordul de asociere, însă din coroborarea cu alin. 3 lid. d al aceluiași articol, se reliefează faptul că înscrierea unui nou membru produce o modificare a acordului de asociere în privința numelor proprietarilor asociați.
Așadar, s-ar impune înscrierea modificării la judecătorie, ca o actualizare a acordului de asociere, în temeiul art. 17 alin. 8 coroborat cu art. 21 alin. 3 din legea 196/2018.

Opiniile instanțelor sunt diferite, astfel că unele consideră că în interpretarea art. 17 alin. 7, fraza a doua, din legea 196/2018,

„ Prin grija președintelui asociației de proprietari, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a asociației, se păstrează la sediul asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora”, nu este necesar ca actele adiționale să fie depuse la judecătorie,

alte instanțe consideră că în interpretarea art. 21 alin. 1 -2 ,

„Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere, în cadrul adunării generale a asociației de proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu”, modificarea acordului de asociere în privința proprietarilor asociați trebuie supusă acordului proprietarilor în cadrul adunării generale, modificarea necesitând aprobarea adunării generale,

și în fine, alte instanțe consideră că în interpretarea art. 21 alin. 3,

„Orice modificare sau completare a statutului sau a acordului de asociere se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități”,
actul adițional la acordul de asociere în privința actualizării numelui proprietarilor se depune la judecătorie pe cale administrativă, nefiind necesar ca instanța să se pronunțe printr-o încheiere.

Cu privire la :
Este necesar acordul Adunarii Generale (art 21) pentru aderarea proprietarilor care au facut cerere si act aditional la acordul de asociere?


Legea nu a investit proprietarii din condominiu cu dreptul de a cenzura înscrierea unor noi membrii în asociația de proprietari, singura condiție necesară dobândirii statutului de membru al asociației fiind deținerea unei unități de proprietate în condominiu, condiție ce va fi verificată de președintele asociației din actul de proprietate sau din extrasul de carte funciară, la completarea actului adițional la acordul de asociere.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Decembrie 2023
robert1958, utilizator
Art. 21. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere, în cadrul adunării generale a asociației de proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.
(2) Modificările și/sau completările trebuie să fie motivate și aprobate prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari într-o ședință convocată și desfășurată cu respectarea prevederilor statutului asociației de proprietari și ale prezentei legi.
(3) Orice modificare sau completare a statutului sau a acordului de asociere se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități.
(4) Modificările și/sau completările aduse statutului sau acordului de asociere fără respectarea prevederilor alin. (3) nu sunt opozabile față de proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari sau față de terți.

BIU''

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efecte retragere din asociație și din calitatea de membru al cex CornelPop33 CornelPop33 Bună ziua, În situația în care am demisionat din poziția de membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, iar apoi am făcut o cerere de ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)
Președintele și membrii comitetului executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în acordul de asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea asociației. flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale ... (vezi toată discuția)