Pricipiul amintit funcționează doar atunci când legea nu reglementează o anumită conduită a subiectelor de drept civil, chiar dacă discutăm despre persoanele juridice de drept privat.
Altfel, în aplicarea acestui principiu ar însemna că ar putea fi ales președinte al asociației de proprietari și un chiriaș pentru că legea nu interzice, deci este permis. Și este doar unul dintre zecile de exemple.
În altă ordine de idei, dacă legiutorul ar trebui să prevadă o interdicției pentru opusul a ceea ce a reglementat deja prin prevederile/dispozițiile legii nr. 196/2018, forma editabilă a legii ar avea grosimea unei cărți de telefon din anii 90.
În fine, revenind la problemă, dacă membrul asociației aspirant la retragerea din asociației este înscris în acordul de asociere depus la judecătorie, renunțarea sa la statutul de membru al asociației va produce efecte doar după ce instanța va admite cererea asociației și se va pronunța prin încheiere dispunând înscrierea modificării în privința proprietarilor asociați în registrul asociațiilor de proprietari ținut de grefa judecătoriei.
Pâna atunci rămâne membru al asociației cu drepturi depline, iar ca demisionar din comitetul executiv se va supune dispozițiilor art. 55 alin. 8 din legea nr. 196/2018.
latka a scris:
Nu mai este aplicabila acea prevedere. Asociația de proprietari este persoana juridică de drept privat, unde se aplica principiul de drept " tot ceea ce nu e interzis, este permis", iar în legea 196/2018 nu există nici o interdicție privind renunțarea la calitatea de membru în asociație.