avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Activitate onthespot

Activitate onthespot

Răspuns la discuția Concediu 126 zile
Multumesc!
Pana la urma se ia sau nu in calcul...am intrat in ceata si mai rau decat eram.:D:">

In Codul Fiscal, art 42, alineat a) am gasit :

n intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
Va multumesc frumos!=D>
Multumesc mult!

M-au speriat colegele ca prenatalul nu se impoziteaza si prin urmare nu poate fi luat in calcul...e bine ca nu este asa!
Potrivit OUG nr.148/2005, perioadele in care s-a beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii, intra in calculul celor 12 luni. Prin urmare, se va lua in calcul indemnizatia de concediu medical.

Avem o disputa in ceea ce priveste cele 126 de zile. Unele persoane imi spun ca daca intru in prenatal la 7 luni, banii luati in prenatal nu se iau in calcul la indemnizatia de 85% pentru concediul de crestere copil pe perioada de doi ani. Daca la 7 luni intru in prenatal, mi se pare corect ca si venitul pe cele doua luni anterioare nasterii copilului sa se ia in calcul, altfel ar scadea dramatic indemnizatia sau ar trebui sa nasc la birou....

Ma puteti ajuta sa-mi spuneti care este varianta corecta? Se considera VENIT REALIZAT in ultimele 12 luni anterioarte nasterii copilului concediul prenatal? Mai exact este supus impozitarii pentru a putea fi luat in calcul?

Multumesc frumos!
Răspuns la discuția Sarcina si concediu
Din cate stiu exista o diferenta intre riscurile sarcinii (aici se acorda concediu medical - foaie de boala) si riscul maternal - care din cate am citit se refera la conditiile de la locul de munca ce ar putea reprezenta un risc. La mine nu este cazul, lucrez la birou, nu vad la ce riscuri m-as expune din acest punct de vedere.

Se va ajunge sigur la comisie, care dupa analizarea recomandarilor medicale, a documentelor si a starii pacientei - poate aproba prelungirea concediului medical.

Eu stiu ca sunt doua concedii diferite

- medical (sarcina cu risc)
- de risc maternal (locul de munca prezinta riscuri asupra sarcinii, conditii de munca foarte grele)

Va multumesc!

Răspuns la discuția Sarcina si concediu
Va multumesc frumos!
Buna seara,

1) sunt functionar public, insarcinata in 10 saptamani, sarcina cu risc. Anul trecut noiembrie si decembrie am avut cate 4 zile de concediu fara plata impuse de Guvern. As dori sa stiu daca acele 4 si 4 zile de CFP imi vor afecta dreptul la concediul de 126 de zile sau la cel de doi ani pentru ingrijirea copilului. Prin acest concediu s-a produs o intrerupere a contributiilor sau fiindca reprezinta numai cateva zile voi lua indemnizatia ca si oricare alt anagajat?

2) sarcina fiind cu iminenta de avort mi s-a recomandat repaus total. E o sarcina greu obtinuta si cu riscuri. In ce conditii pot sa beneficiez de concediu medical pana la intrarea in prenatal? Imi poate acorda ginecologul de la 2 luni pana la 7 luni jumatate concediu medical pentru sarcina cu risc? Stiu ca e o limita de 180 zile..

3) cum anunt angajatorul ca sunt insarcinata? Pentru ca urmeaza restructurari si nu as vrea sa-mi spuna ca nu au stiut.
Va multumes frumos!
Va multumesc frumos pentru raspunsul imediat, important este ca sunt luate in calcul, nu ar fi o tragedie daca ar fi brut sau net, fata de 600 ron de pana acum ....nici nu-mi vine sa cred ca s-a votat asa ceva! Sper din tot sufletul ca si familiile cu pregatire profesionala si educationala sa aiba curajul sa faca un copil, ma refer mai ales la tineri, care pana acum au fost ingroziti.
O seara frumoasa si mult succes in cariera dvs!
elis a scris:

OUG nr.148/2005 prevede care sunt categoriile de venituri impozabile care se iau in calcul la stabilirea drepturilor prevazute de acest act normativ, si nume : Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Buna ziua,

Sunt functionar public si pe langa salariu de baza am un spor lunar de 75% si stimulent la salariu, care variaza dar este impozabil. Sumele incasate lunar apar pe fluturasul de salariu, se trec pe adeverinte si sunt luate in calcul de catre banci, spre exemplu. Va rog sa-mi comunicati daca se vor lua in considerare si la indemnizatie, pt calcularea celor 85%? Multumesc frumos!

Mentionez ca sporul de 75% e permanent si trecut in cartea de munca, stimulentul fiind pana la 3 salarii se impoziteaza dar nu are un corespondent la salariul brut.
Multumesc frumos, nu am gasit nicaieri pana acum un raspuns sigur, nici la HR nu m-au lamurit, pe net nu s-a mai pus problema functionarilor publici.