1) sunt functionar public, insarcinata in 10 saptamani, sarcina cu risc. Anul trecut noiembrie si decembrie am avut cate 4 zile de concediu fara plata impuse de Guvern. As dori sa stiu daca acele 4 si 4 zile de CFP imi vor afecta dreptul la concediul de 126 de zile sau la cel de doi ani pentru ingrijirea copilului. Prin acest concediu s-a produs o intrerupere a contributiilor sau fiindca reprezinta numai cateva zile voi lua indemnizatia ca si oricare alt anagajat?
2) sarcina fiind cu iminenta de avort mi s-a recomandat repaus total. E o sarcina greu obtinuta si cu riscuri. In ce conditii pot sa beneficiez de concediu medical pana la intrarea in prenatal? Imi poate acorda ginecologul de la 2 luni pana la 7 luni jumatate concediu medical pentru sarcina cu risc? Stiu ca e o limita de 180 zile..
3) cum anunt angajatorul ca sunt insarcinata? Pentru ca urmeaza restructurari si nu as vrea sa-mi spuna ca nu au stiut.
Va multumes frumos!
1. Nu veti afectata nici la cele 126 de zile si nici la concediu pentru crestere copil.
2. 180 de zile inseamna 6 luni.
3. Duceti la angajator de la medicul specialist o adeverinta care atesta starea de graviditate.
Fiind sarcina cu risc , puteti beneficia de concediul de risc maternal , ginecologul nu va poate acorda 180 de zile fara trecere prin comisia de expertiza .
Dupa instiintarea angajatorului , medicul de medicina muncii va poate recomanda concediul de risc maternal .
Din cate stiu exista o diferenta intre riscurile sarcinii (aici se acorda concediu medical - foaie de boala) si riscul maternal - care din cate am citit se refera la conditiile de la locul de munca ce ar putea reprezenta un risc. La mine nu este cazul, lucrez la birou, nu vad la ce riscuri m-as expune din acest punct de vedere.
Se va ajunge sigur la comisie, care dupa analizarea recomandarilor medicale, a documentelor si a starii pacientei - poate aproba prelungirea concediului medical.
Eu stiu ca sunt doua concedii diferite
- medical (sarcina cu risc)
- de risc maternal (locul de munca prezinta riscuri asupra sarcinii, conditii de munca foarte grele)
Si la birou sunt riscuri. Se sta in pozitie sezinda , se lucreaza pe computer , etc.
Concediul de risc maternal se acorda carn este o sarcina cu probleme iar la locul de munca nu se pot acorda niste avantaje (ex.posibilitatea ca dupa un anumit nr.de ore lucrate sa va relaxati in pozitie culcat ,etc.)
Ar fi mai convenabil atat pentru dvs.cat si pentru angajator(fondurile vin in totalitate de la casa de asigurari) .