Potrivit OUG nr.148/2005, perioadele in care s-a beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii, intra in calculul celor 12 luni. Prin urmare, se va lua in calcul indemnizatia de concediu medical.
Avem o disputa in ceea ce priveste cele 126 de zile. Unele persoane imi spun ca daca intru in prenatal la 7 luni, banii luati in prenatal nu se iau in calcul la indemnizatia de 85% pentru concediul de crestere copil pe perioada de doi ani. Daca la 7 luni intru in prenatal, mi se pare corect ca si venitul pe cele doua luni anterioare nasterii copilului sa se ia in calcul, altfel ar scadea dramatic indemnizatia sau ar trebui sa nasc la birou....
Ma puteti ajuta sa-mi spuneti care este varianta corecta? Se considera VENIT REALIZAT in ultimele 12 luni anterioarte nasterii copilului concediul prenatal? Mai exact este supus impozitarii pentru a putea fi luat in calcul?
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile legii , precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Prin urmare, se ia in calcul si indemnizatia de maternitate.
1. Perioada de concediu de maternitate este luata in calculul celor 12 luni necesare.
2. Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
Culmea este ca si colegele dvs au dreptate!:D Concediul de maternitate nu este impozabil, cf art 42 din Codul fiscal, dar se asimileaza perioadei de 12 luni;) Se ia in calcul cu siguranta la stabilirea indemnizatiei, uitati-va numai la formularul adeverintei pe care trebuie sa o depuneti la dosar, si o sa va convingeti singura!
Indemnizatie
Vio5
Daca in perioada anterioara nasterii am functionat pe un post unde am avut indemnizatie de conducere, acest venit se ia in calcul pentru stabilirea ... (vezi toată discuția)