avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia de maternitate

As dori sa aflu care va fii valoarea indemnizatiei de maternitate in cazul in care doresc sa raman insarcinata,dar si valoarea concediului prenatal(63zile).Iata cazul meu:salariu pe cartea de munca acum 720Ron.Aceasta valoare va fii timp de 4luni de zile(adica 3luni inainte de a ramane insarcinata si o luna dupa ce raman),apoi doresc sa mi se modifice salariu pe cartea de munca la 1500Ron(pt a lua mai mult indemnizatie).Se poate asa ceva?Eu cred ca da.Deci cat voi primi concediu prenatal,dar si indemnitatie(timp de 2ani)?Nu stiu cum se calculeaza.Multumesc de raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:32, 11 Aprilie 2011
Va redau mai jos prevederile art.2 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
.......
Veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru concediu crestere copil sunt cele din ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului.
Nu se ia in calcul salariul brut, ci venitul net, deci ar fi de recomandat sa nu aveti concedii fara plata.
Am inteles.Stiam toate acestea,dar nu stiu exact cum se calculeaza concediul prenatal,caci se pune si acela la calculul celor 12luni,nu?
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 din care se retine doar contributia de asigurari sociale (CAS).

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
1. Concediul de maternitate este 85% din media bazei de calcul (veniturile brute din ultimele 6 luni).V.OUG 158/2005, art.10.
2. In calculul indemnizatiei pentru CCC intra toate veniturile nete obtinute in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (deci si indemnizatia pentru concediu de maternitate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru ccc crystinik_p18 crystinik_p18 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: pe 28 martie2011m-am angajat la un supermatket, din cadrul caruia am plecat pe 4 noiembrie din cauza ... (vezi toată discuția)
Concediul de sarcina alina_cj alina_cj Buna ziua. Cu 3 luni inainte de a intra in prenatal am fost in concediu medical. In aceasta perioada voi beneficia de 85% din 75% din salariul net? (vezi toată discuția)
Indemnizatie prenatal si concediu de crestere a copilului la pers cu venituri din drepturi de autor monica1prisecaru monica1prisecaru buna ziua! am si eu o nelamurire uriasa si deosebit de importanta legata de concediul prenatal si cel de crestere a copilului pentru persoane cu venituri din ... (vezi toată discuția)