avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia pentru ccc
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia pentru ccc

buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: pe 28 martie2011m-am angajat la un supermatket, din cadrul caruia am plecat pe 4 noiembrie din cauza conditiilor de munca si m-am angajat la alta firma pe 11 noiembrie, contract nedeterminat. De curand am aflat ca sunt insarcinata, intrebarea este: daca beneficiez de concediu maternal si de indemnizatia pentru cresterea copilului avand aceasta discontinuitate in contractul de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:44, 18 Decembrie 2011
Concediul va este garantat prin lege.
Aveti nevoie de 12 luni cotizare.
1. Concediul si indemnizatia de maternitate
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 .

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

2. Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului
Concediul pentru cresterea copilului este concediul de care pot beneficia parintii care sunt eligibili conform OUG 111/2010, adica au realizat venituri impozabile in ultimul an anterior datei nasterii copilului ,timp de 12 luni .
Parintii pot opta pentru doua variante de concediu de crestere a copilului:
- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, in care parintele beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei;

- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, in care parintele beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

3. In calculul celor 12 luni se iau in considerare si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului.
Art.4 din OUG nr.111/2010 prevede la alin. (2) ca prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), iar alin. (3) stabileste ca, prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul maternal dascaluemilia dascaluemilia cat tmp trebuie sa fi angajat la ultimul loc de munca ca sa beneficiezi de concediu maternal si de indemnizatie (vezi toată discuția)
Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate victorina victorina Buna ziua! De curand am aflat ca sunt insarcinata, iar contractul meu de munca este pe timp partial, adica pe 2 ore. intrebarea mea este: ca sa intru in ... (vezi toată discuția)