avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul maternal

cat tmp trebuie sa fi angajat la ultimul loc de munca ca sa beneficiezi de concediu maternal si de indemnizatie
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:50, 31 Iulie 2011
1. Referitor la indemnizatia de maternitate si concediul de maternitate
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005.
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

2. Referitor la indemnizatia pentru CCC
Potrivit art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
....
Stagiile de cotizare si perioadele de obtinere de venituri nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator (adica ultimul loc de munca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate victorina victorina Buna ziua! De curand am aflat ca sunt insarcinata, iar contractul meu de munca este pe timp partial, adica pe 2 ore. intrebarea mea este: ca sa intru in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate AmaliaPopescu AmaliaPopescu As dori sa aflu care va fii valoarea indemnizatiei de maternitate in cazul in care doresc sa raman insarcinata,dar si valoarea concediului ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de maternitate Ayline Ayline Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema, daca se poate. Legislatia actuala spune ca mamele (sau tatii) beneficiaza de concediu de ... (vezi toată discuția)