Îmi pare rău că nu am specificat,
Succesiunea sa dezbătut la Notariat, dar a trecut un an.
La succesiune au fost mai mulți moștenitori.
Între timp, unul dintre moștenitori a descoperit că pe contul defunctei, care la succesiune era fără bani, au fost tranzacții făcute până la dezbaterea succesiunii.
Mai exact, după decesul titularei, și până în succesiune, timp de trei luni, în acel cont au intrat câteva sume de bani care după câteva minute au și fost transferați într-un alt cont. Astfel că la succesiune contul a fost pe zero. La fel și înainte de decesul mătușii, timp de două luni au fost încasate două sume de bani, care la fel după câteva minute au fost transferați în același cont ca și după deces.
Sa aflat că Unul dintre moștenitori era împuternicit pe contul mătușii, dar susține că nu știa.
Se poate începe un proces pentru a se aduce la masa succesorală și acei bani, deși acum contul este pe zero ?
Se poate aduce și banii care au fost transferați în ultimele două luni din viață a mătușii, că sa încălcat rezerva succesorală ? În caz că se află că banii au intrat în contul mostenitorului care a avut împuternicire pe contul mătușii ?
Ce este mai bine, un proces ? Sau tot la Notariat ?
Ce se întâmplă cu moștenitorul care a fost împuternicit pe contul mătușii, dacă se află că banii au fost virați în contul lui, dar nu a spus nimic ? Este până la urmă ruda noastră și nu vrem să i se întâmple ceva rău.
Vă mulțumim frumos.
Vă rog să mă ajutați cu un răspuns
Dacă a trecut un an de la finalizarea succesiunii și sa descoperit alte bunuri care au fost omise, care nu au fost aduse la masa succesorală se poate deschide un proces pe această temă ? Există cumva un termen de prescriere, ținând cont că a trecut peste un an de la succesiune, dar bunul omis care ar intra la masa succesorală a fost descoperit de curând ?
Vă mulțumesc anticipat.
Succesiune
Succesiune
Bună dimineața
După un an de la finalizarea Succesiunii, în urma decesului mătușii, s-a descoperit tranzacții pe un cont care a aparținut defunctei, dar imediat după deces și până în succesiune.
În momentul succesiunii, din acte, a reieșit că acel cont era pe zero, fără bani în el. Și nu a avut ce se împărții.
Și s-a mai descoperit că unul dintre moștenitori, a fost împuternicit pe acel cont.
Imediat după decesul mătușii, în acel cont au mai intrat câteva sume de bani. Iar la câteva minute aceiași bani au fost transferați mai departe în altă parte, dar totul s-a întâmplat imediat după deces și până în succesiune.
În timpul vieții, cu puțin timp înainte de deces, mătușa noastră, a avut aceleași încasări de bani și la fel imediat după încasare, la câteva minute, banii erau transferați în alt cont. Știm că în timpul vieții, mătușa, avea dreptul să facă ce vrea cu banii ei. Dar după deces, banii care au fost încasați în cont, de ce au fost înstrăinați ?
Ceea ce deducem că după încasarea banilor în cont, tranzacția de transfer era făcută automat de bancă. Pentru că banca nu a fost înștiințată despre decesul titularei, în timp util. De aceea credem că și după decesul titularei contului, banii care au intrat în cont, au fost transferați într-un cont indicat în timpul vieții mătușii.
Întrebare : 1 - Dacă banca era informată despre decesul titularei, mai avea voie să transfere mai departe acei bani ? Chiar dacă avea un contract cu banca în acest sens ?
Când a fost întrebat Moștenitorul a spus că nu știa că a fost împuternicit pe contul mătușii și nu știa despre sumele de bani care au intrat și ieșit după decesul mătușii.
Întrebare : 2 - Se poate deschide un proces pentru a se împărții banii care au intrat în cont, după decesul titularei contului, chiar dacă nu mai sunt bani în cont ? Și tot pe succesiune ?
Întrebare : 3 - Ce se întâmplă cu moștenitorul care a fost împuternicit pe cont ? Și se constată că a beneficiat de acei bani ?
Întrebare : 4 - Dacă a trecut mai mult de un an de la succesiune, mai este voie să deschidem proces, să vedem de unde au venit banii și cine a beneficiat de ei ? Sau s-a prescris ?
Întrebare : 5 - Dacă mătușa nu a avut copii, și se constată că banii care au fost transferați până la deces, unui moștenitor, la cel care a fost împuternicit pe cont, noi, ceilalți moștenitori, putem beneficia de rezerva succesorală ? Prin faptul că sa încălcat rezerva succesorală ?
Vă mulțumim frumos pentru înțelegere și răspunsuri.
Succesiune încheiată.
Bună ziua
Toți moștenitorii au obținut Certificat de moștenire în urma succesiunii. Dar o verișoară a descoperit după un an că mătușa noastră, Dumnezeu să o dihnească în pace, a mai avut un cont bancar, care nu a fost adus la masa succesorală, pentru că majoritatea nu au știut. În schimb s-a aflat că unul dintre verișori, a avut împuternicire pe acest cont, dar nu a spus nimic.
Din actele pe care le-a obținut verișoara de la bancă, reiese că, înainte de decesul mătuși, în fiecare lună, din ultimele trei luni din viață, a încasat trei sume de bani, dar cum au intrat, au și ieșit, după două-trei minute , fiind transferați în altă parte. După decesul mătușii, au mai intrat în cont, la fel, în fiecare lună câteva sume de bani, ( nici astea mari), timp de trei luni. Dar, la fel, de fiecare dată, acești bani erau transferați după două trei minute în alt cont. Chiar și după deces, asta este marea mirare. Acum contul este pe zero. Verișorul care a avut împuternicire pe cont, a spus că nu știa. Dar credem că minte. Nu știm deocamdată de ce, sau de unde au fost încasați acești bani, sau pentru ce. Dar sigur din actele de la bancă reiese că banii au intrat în contul mătușii chiar și după deces. Fizic banii au fost în acel cont, au intrat, au fost procesați și apoi transferați. Pentru că reiese din extrasul bancar. Dar nu sânt prea multe detalii de unde vin în afară de un nr, dar nu este un număr de cont.
Întrebare : 1 - Se poate deschide un proces pentru a se aduce acei bani pentru împărțit, deși contul este pe zero ? Tot pe succesiune ?
2 - Ce se întâmplă cu verișorul care a avut împuternicire pe cont, dar care nu a adus acest cont cu bani la masa succesorală ? El susține în continuare că nu a știut că este împuternicit pe contul mătușii.
3 - Cam cât costă deschiderea de proces ( în mare ) și cum se va împărți cheltuielile de judecată ?
4 - Cam cât va dura procesul ?
5 - Există termen de prescriere pentru acest proces ? Sau îl putem deschide oricând ? Ținând cont că a trecut de un an de la succesiune.
Vă mulțumim frumos pentru înțelegere și răspunsuri.
Bună ziua, Am o întrebare, pentru că este o mare contradicție, între mai multe persoane. Se susține, că soțul supraviețuitor, pornește deja la succesiune cu jumătate din averea pe care a dobândit-o în anii căsniciei. Iar la succesiune, se va împărții doar cealaltă jumătate, conform cotelor, în succesiune cu doi copii. Motivul invocat este că, acei copii, Nu au contribuit în nici un fel la facerea " averii ", deci nu ar fi normal ca cel care a cumpărat un apartament, să aibă mai puțin decât copiii. Iar în lege, nu se specifica " pentru că, se înțelege acest lucru". Cineva, a spus că așa s-a procedat, când a făcut mai demult succesiunea. În concluzie, (exemplu) dacă este un apartament, soțul supraviețuitor are deja jumătate din el, ( dreptul lui pentru cumpărare ) și cealaltă jumătate se va împărți. Soția 1/4, iar copii 3/4 din jumătatea de apartament care se împarte. Cu alte cuvinte, soțului supraviețuitor îi va reveni 3/4. Este adevărat ? Știu că s-a schimbat legea succesiunii în 2024.
Bună ziua.
Soția este obligată să î-și schimbe numele, să treacă pe numele părintelui decedat, și bineînțeles să schimbe absolut toate actele, inclusiv certificatul de căsătorie, de către cei de la evidența populației, " dacă vrea să primească certificatul de deces al părintelui și să participe la succesiune" [ așa s-au exprimat, fluturând în aer Decizia Judecătorească ]. Menționez că în. certificatul de naștere și C.I. nu are trecut numele părintelui decedat, este doar o linie . În schimb are - Hotărâre Judecătorească - Legalizată, de recunoaștere în instanță al părintelui, după naștere, în care, " se încuviințează ca minorul să-i poarte numele " dar nu o obligă, și instanța obligă să-i plătească pensie alimentară până la majorat, etc. Avocatul pe care îl avem nu cunoaște iar de la evidenta populației nu vor să ia în considerare hotărârea judecătorească, că nu s-au mai confruntat cu această problemă.
În baza hotărârii judecătorești, cei de la evidența populației îi pot trece în certificatul de naștere și numele părintelui decedat, fără a mai fi obligată să treacă pe numele părintelui decedat ? Sau poate participa la succesiune, doar în baza Hotărârii Judecătorești, fără a-și schimba numele și fără a mai trece și numele părintelui decedat în acte ?
Dacă este posibil, și avocatul meu nu știe, cum pot convinge pe cei de la evidența populației ?
Unde ar putea cei de la evidența populației să verifice să vadă că nu greșesc în a elibera actele necesare, și să ia în considerare hotărârea judecătorească.?
În cazul în care nu m-am exprimat corespunzător, pot adăuga detalii.
Cu drag, Vă mulțumesc anticipat.