avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vă rog să mă ajutați cu un răspuns Dacă a trecut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vă rog să mă ajutați cu un răspuns Dacă a trecut un an ...

Vă rog să mă ajutați cu un răspuns
Dacă a trecut un an de la finalizarea succesiunii și sa descoperit alte bunuri care au fost omise, care nu au fost aduse la masa succesorală se poate deschide un proces pe această temă ? Există cumva un termen de prescriere, ținând cont că a trecut peste un an de la succesiune, dar bunul omis care ar intra la masa succesorală a fost descoperit de curând ?
Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 19:34, 16 Octombrie 2024
Nu, nu exista termen de prescripție.
Dacă ați dezbătut succesiunea în instanță, apelați la un avocat.
Îmi pare rău că nu am specificat,
Succesiunea sa dezbătut la Notariat, dar a trecut un an.
La succesiune au fost mai mulți moștenitori.
Între timp, unul dintre moștenitori a descoperit că pe contul defunctei, care la succesiune era fără bani, au fost tranzacții făcute până la dezbaterea succesiunii.
Mai exact, după decesul titularei, și până în succesiune, timp de trei luni, în acel cont au intrat câteva sume de bani care după câteva minute au și fost transferați într-un alt cont. Astfel că la succesiune contul a fost pe zero. La fel și înainte de decesul mătușii, timp de două luni au fost încasate două sume de bani, care la fel după câteva minute au fost transferați în același cont ca și după deces.
Sa aflat că Unul dintre moștenitori era împuternicit pe contul mătușii, dar susține că nu știa.
Se poate începe un proces pentru a se aduce la masa succesorală și acei bani, deși acum contul este pe zero ?
Se poate aduce și banii care au fost transferați în ultimele două luni din viață a mătușii, că sa încălcat rezerva succesorală ? În caz că se află că banii au intrat în contul mostenitorului care a avut împuternicire pe contul mătușii ?
Ce este mai bine, un proces ? Sau tot la Notariat ?
Ce se întâmplă cu moștenitorul care a fost împuternicit pe contul mătușii, dacă se află că banii au fost virați în contul lui, dar nu a spus nimic ? Este până la urmă ruda noastră și nu vrem să i se întâmple ceva rău.
Vă mulțumim frumos.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2024
DeBruine, utilizator
Nu are importanta cât timp a trecut de la dezbatere.
Teoretic, ar trebui sa va adresați aceluiași birou notarial unde ați dezbătut succesiunea și sa solicitați un supliment la certificatul de moștenitor inițial. Puteți solicita oricâte suplimente doriti și la orice interval de timp, ori de câte ori descoperiți bunuri care au aparținut defunctei.
Dar asta înseamnă să existe bunuri.
Or in cazul dvs, soldul din cont e zero.
Ce adăugați la notar?
În plus, ar trebui ca totul sa fie amiabil.
Nu se pune problema încălcării rezervei succesorale, căci nu e nicio donație la mijloc. Intenția donatorului de a-l gratifica pe cel împuternicit trebuie sa fie neechivoca.
Nu am înțeles exact dvs ce doriți de fapt..
Sa îl trageți la răspundere pe imputernicit sau sa nu i se întâmple nimic rău?
Eu nu sunt jurist , dar stiu ca mostenitori rezervatari sunt doar sotul supravietuitor , urmasii in linie dreapta ( copii , nepoti ) si parintii . Deci , daca mostenitorilor defuncta v-a fost matusa , NU sunteti rezervatari , prin urmare nu puteti invoca incalcarea rezervei succesorale . Daca imputernicitul spune ca nu a incasat acei bani , si dvs. nu stiti cine i-a incasat , pe cine dati in judecata ? Ceea ce s-a virat inainte de moartea matusii ramane bun-dat , a fost vointa ei … De platile de dupa deces , eu nu stiu - v-am spus ca nu sunt jurist - poate va raspunde un avocat …

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

după un an de la finalizarea succesiunea ... DeBruine DeBruine Succesiune Succesiune Bună dimineața După un an de la finalizarea Succesiunii, în urma decesului mătușii, s-a descoperit tranzacții pe un cont ... (vezi toată discuția)
Succesiune încheiată. bună ziua toți moștenitorii au obținut ... DeBruine DeBruine Succesiune încheiată. Bună ziua Toți moștenitorii au obținut Certificat de moștenire în urma succesiunii. Dar o verișoară a descoperit după un an ... (vezi toată discuția)
Fratele meu a încheiat un testament ... nicu_eden nicu_eden Fratele meu a încheiat un testament autentificat universal prin care a lăsat toate bunurile mobile și imobile prezente și viitoare aflate în patrimoniul ... (vezi toată discuția)