Am gasit "Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005", aprobate prin Ordinul nr.15/2018.
La Art. 62, Alin (2), Exemplul nr. 5 este explicat destul de clar modul de aplicare a limitarii.
Concluzia mea este aceeasi : "limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar" este pentru fiecare venit brut din cele 6 luni luate in calcul.
Am mai cercetat si am facut o simulare pe site-ul: [ link extern ]
Concluzia este ca : "limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar" este pentru fiecare venit brut din cele 6 luni luate in calcul.
Si totusi care este sensul cuvantului "lunar"? Daca lisea acest cuvant, totul era clar. Dar prezenta lui ne sugereaza ca limita se refera la cele 6 venituri lunare .
In conformitate cu OUG158/2005, baza de calcul al indemnizației pentru incapacitate temporara de munca "se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă"
Intrebarea mea este:
Limitarea de 12 salarii se aplica fiecarui venit lunar, sau doar la media celor 6 venituri lunare?
Cum se calculeaza cuantumul Concediului Medical?
Daca sunt de o luna in somaj si intru in concediu medical, ce venituri se iau in considerare la calculul cuantumului indemnizatiei pentru concediu medical?
Am o Intreprindere Individuala si de cateva zile am mai angajat un lucrator cu CIM pe perioada nedeterminata. Astazi mi-am refacut calculele si constat ca m-am pripit cu aceasta noua angajare. Trebuie sa desfiintez postul respectiv. La cat timp de la angajare pot sa concediez angajatul cu art. 65 din Codul Muncii? Adica exista o limita minima de timp de la angajare pana la concediere impusa de lege?