avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Activitate bios

Activitate bios

Gabriela Pintea a scris:

1. Plata drepturilor de pensie, asa cum sunt stabilite prin hotararea judecatoreasca, ar trebui sa le primiti in luna urmatoare emiterii deciziei. Daca cei de la pensii nu vor primi bani ca sa faca plati, le veti primi peste doua luni. Nu vad legatura intre casa de pensii X (sau Y, sau Z) si faptul ca drepturile de pensie se platesc in prezent cu intarziere in toata tara.

2. Cand vi s-au stabilit drepturile de pensie? Daca trebuia sa primiti punctajul suplimentar in octombrie 2009, si aici este o problema, fara nicio legatura cu casele teritoriale de pensii. Sigur, puteti formula actiune in instanta, in temeiul art. 155, lit. e) din Legea nr. 19/2000.

Inainte de toate , multumesc Gabriela !
1. Obiectul mesajului meu nu este acela despre" dupa cat timp " se va face plata drepturilor de la momentul emiterii deciziei revizuite in urma unei hot. judecatoresti irevocabile !Plata, in acest caz ,este o urmare/consecinta a unei modificari a punctajului aflat in plata,respectiv a punct. mediu anual care, inmultit cu valoarea punctului de pensie dicteaza cuantumul pensiei.Ca o vor face peste o luna ,doua , trei, asta-i alta treaba !
In cazul meu, intr-adevar , casa de pensii a facut ceea ce dispune hotararea judecatoreasca, emitand o noua decizie cu un alt punctaj mediu anual fata de cel anterior. Deci, s-a limitat numai la atata !! Dar, pentru motivul ca, in iunie 2009, in virtutea dispozitiilor OUG100/2008 casa de pensii a adaugat vechiului punctaj (nerevizuit), acele puncte suplimentare corespunzatoare vechimii desfasurate in grupa a 2-a de munca,acum,dupa revizuire nu mai aplica aceiasi adaugire noului punctaj revizuit. Oare, de ce ? Sa cer prin instanta acest lucru ?
Am cerut respectivei case de pensii ,prin 2 cereri, sa-mi comunice punctajul mediu anual care imi determina cuantumul pensiei atat sub aspectul revizuirii cat si sub aspectul aplicabilitatii dispozitiilor OUG100/2008.La prima, nu mi s-a raspus privitor la acest aspect , iar pentru a doua , mai punctuala, astept raspuns in urmatoarele 45 de zile .
2.-dreptul la pensie pentru limita de varsta a fost deschis anterior datei de 1 apr.2001 , respectiv la 1 martie 2001, acesta fiind motivul pentru care,vechiului punctaj, aflat acum in plata( chiar si dupa revizuirea dispusa prin hot. judecatoreascaX-(, este purtator a acelor puncte suplimentare acordate conform OUG100/2008. Concret,in mai 2009 aveam un punctaj in plata de 1,43070 puncte, in iunie 2009, dupa adaugare puncte suplimentare in conf. cu OUG100/2008 ,acesta a ajuns la 1,48570 puncte. Acum, dupa aparitia deciziei de revizuire, am tot 1,48570 puncte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat !!! Ori decizia revizuita indica o crestere a punctajului med. anual, corespunzator intregului traseu profesional, de la 1,43070 la 1,46528 puncte.

Sa inteleg, din raspunsul d-voastra ca :
- este o deosebire(referitoare la identitatea de cifre ! ) intre punctajul mediu anual corespunzator unui intreg traseu profesional ( cel certificat prin decizia revizuita ) si asa zisul "punctaj in plata" (care este inscris pe cuponul de pensie) ?? Daca este o deosebire , inseamna ca voi putea, fara temerea ca depasesc termenul legal de contestare a deciziei revizuite, sa formulez actiune in instanta in temeiul art. 155 litera e din Legea 19/2001 ?
Ce pot face in situatia in care, Casa jud. de pensii Cluj, ca urmare a unei decizii judecatoresti irevocabile investita cu formula executorie, imi modifica intr-adevar punctajul mediu anual emitand o noua decizie asa cum dispune respectiva hotarare judecatoreasca, dar NU materializeaza acel punctaj revizuit ? Punctajul aflat in plata a ramas neschimbat dupa mai mult de o luna de la emiterea deciziei revizuite ,respectiv cuantumul pensiei a ramas identic cu cel avut anterior revizuirii !!!!

Descoperind mişmaşul /inşelătoria( "omitând" să adauge noului punctaj revizuit cele 0,02083 puncte pentru fiecare luna de spor realizata in grupa a 2-a de munca, acesta a ajuns sa fie mai mic decat punctajul aflat in plata avut inainte de pronuntarea respectivei hotarari judecatoresti care dispune un punctaj mai mare ! )am adresat, pana acum ,doua cereri casei de pensii.
In ambele cereri, solicit casei de pensii sa adauge punctajului revizuit acele puncte suplimentare acordate tuturor celor pensionati anterior datei de 1 Apr. 2001, in conformitate cu dispozitiile OUG nr.100/2008. La prima cerere, mi-au "raspuns" , conform prostului obicei, prin omisiune! A doua cerere , am formulat-o expres pe aplicarea dispozitiilor OUG nr.100/2008 asupra punctajului revizuit ... am depus-o saptamana aceasta si are termen de raspuns 45 de zile !
Si ,daca tot asa ma vor discrimina in raport cu toti pensionarii care au primit deja acele puncte suplimentare cf. dispozitiilor OUG 100/2008, ce mai pot face in situatia in care, peste alte 45 de zile, termenul legal impus de lege referitor la contestarea unei decizii de pensionare va fi depasit cu mult? Voi putea , in acest caz sa actionez casa de pensii in instanta pentru "refuzul nejustificat de rezolvare a unei cerei privind drepturile de asigurari sociale " (art. 155, alin e din Legea 19/2001 ) ????

Pe specialistii care raspund pe acest forum , ii rog sa-mi raspunda la intrebarea care priveste situatia : pensionarului de limita varsta al carui drept la pensie a fost deschis anterior datei de 1 apr. 2001, si care dupa aceasta data , respectiv in perioada 1 apr.2001 - 1 Apr 2007, a cotizat suplimentar la Asig. sociale avand si calitatea de asigurat alaturi de cea de pensionar.
INTREBARE :help:
Art.81 din L.19/200 : " Punctajul mediu anual aferent pensiilor din sistemul public se majoreaza prin masuri adoptate prin hotarari ale guvernului "
Art.2 alin(1) din HG nr.1346 / 26 aug.2004 : " Punctajul mediu anual aferent pensiilor cuvenite sau aflate in plata in sistemul public de pensii la data de 1 Sept.2004 ,stabilite in gaza legislatiei aplicabile sistemului de asigurari sociale de stat pana la data de 1 Apr. 2001, se majoreaza cu 5.25% "
Ar trebui sa se regaseasca aceasta majorare de 5,25% in continutul punctajul mediu anual care a fost utilizat ca baza pentru adaugarea numarului de puncte corespunzatoare stagiului suplimentar realizat dupa data acordarii acestei majorari ??? Cu multumiri !!

Gabriela Pintea a scris:

.
Doamna, introduceti inutil contestatia, veti pierde timp si bani! Dupa data de 01.04.1992 pana in 01.04.2001, sporul de vechime se calculeaza conform art. 164, alin. (4) din Legea nr. 19/2000: "pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992 sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor anuale este cel inregistrat in carnetul de munca".


D-na Gabriela, dl. Elis are dreptate !! Asa cum a spus domnia sa , scrie si in actul normativ , OUG nr.4/2005 !! Daca sporurile respective , nu sunt evidentiate in carnetul de munca, pentru perioada 1 apr.1992-1 apr.2001,acestea trebuiesc dovedite cu adeverinte eliberate de angajator.
Si, precum o calificam, infama Casa de pensii, mai "uita " sa le inscrie in buletinul de calcul ,chiar daca s-a depus adeverinta de sporuri !!! Atunci de ce sa nu introduca contestatia Eduard in cazul in care sporurile corespunzaroare acestei perioade nu sunt evidentiate in acel buletin de calcul ?
Stimata doamna, vad ca pana acum nimeni nu v-a raspuns si incerc eu . pensia de handicap accentuat nu este o pensie propriu zisa , este de fapt o indemnizatie pentru handicap care se plateste decatre D.G.A.S.P.C. si nu de Casa de pensii. Pentru a obtine o pensie de invaliditate (de boala) dupa perioada concediilor medicale, trebuie sa depuneti documentele medicale la Cabinetul de expertiza a capacitatii de munca. Incadrarea sau neancadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale in termen de 30 de zile de la depunerea cererii. Cu acest document si cu altele( vi se nominalizeaza de la casa de pensii ) le depuneti la registratura Casei de pensii. Apoi asteptati ca sa va vina decizia motivata de pensionare. Daca aveti 49 de ani impliniti si 29 ani vechime va incadrati in conditiile art.57 alin (1),(2) , (3) si (4) din Legea nr.19/200 deci este posibil sa va fie acordata pensie de invaliditate cu conditia sa aveti decizia de la medicul expert al asigurarilor sociale


Se poate pastra si indemnizatia de handicap si pensia de invaliditate (boala). Ele nu se exclud intre ele
Vad ca mesajul meu nu s-a transmis integral !! Dupa Acolo g.. urmeaza continuarea mesajului dar, vad ca nu s-a tiparit continuarea !
Dumneavoastra ,in problema contestarii deciziei de pensionare aflata in termenul de contestare, nu aveti treaba cu judecatoriile de sector caci nu este de competenta lor sa judece asemenea tip de conflicte ! Asemenea conflicte se judeca numai la tribunale asa cum se specifica in Legea 19/2000 ! Intrati pe site-ul Tribunalului Bucuresti care are adresa [ link extern ] ) !
NU depuneti contestatia la Judecatorie ! Competenta in materie de pensii si asigurari sociale o are Tribunalul ! Deci depuneti contestatia la Tribunalul pe a carei raza teritoriala aveti domiciliul .(conf.art 154 alin 1 si art. 156 din Legea 19/2000) Dar atentie! trebuie sa va aflati in termenul de 45 de zile de la comunicarea deciziei pe care doriti sa o contestati(art.87 din L.19/2000) Juristii ,colaboratori ai acestui forum va pot confirma ! Sa aveti succes si sa studiati bine legea si modificarile ei ,lege pe care o gasiti cu toate modificarile pe acest site. Mult ,mult succes si mai ales faceti-va un stoc de energie de unde sa va alimentati rabdarea !
D-na Gabriela, voi contesta alaturi de decizia din 01.10.2008 si cele 2 decizii emise ulterior acesteia pentru ca toate cele 3 decizii sunt indestructibil legate una de cealalalta : daca punctajul Initial se modifica( asa cum se intampla in deciz. din 1.10.2008),acestui punctaj modificat i se adauga punctajul calculat de urmatoarele 2 decizii (care includ stagiile realizate dupa 2005) rezultand astfel un punctaj Final care punctaj, dicteaza conf. art.76 alin (1) din L 19/2000,.cuantumul pensiei. Cu alte cuvinte, o modificare anterioara atrage, automat, dupa sine o alta ulterioara !
Ati spus : "Solicitati Casei de Pensii, la registratura acesteia, eliberarea pe loc a buletinelor! " A devenit mai prompta Casa de pensii ? Si-a reconsiderat ea atitudinea fata de amaratii batrani care stau la cozi interminabile la ghiseele ei? Cat am stat la aceste cozi , am auzit acelasi invariabil raspuns al functionarului de la ghiseu : " asteptati raspunsul acasa, il veti primi prin posta " ! Si ,acei batrani, unii mai in putere, altii,vai de amarul lor, se intorc spasiti acasa si asteapta iarasi luni ,si luni de zile !! Pai, cum sa nu ceara oamenii care se considera lezati in drepturile lor,despagubiri morale in instanta, daca infama Casa de pensii nu respecta nici macar termenele legale stipulate prin lege?
1.Asa este numai ca, art 7 alin(4) din OUG 4/2005 spune :"in situatia in care se constata erori de calcul ,decizia de pensie poate fi revizuita din oficiu Cu Respectarea prevederilor L nr.19/2000,cu modificarile si completarile ulterioare" Ori ,in L.19/2000 art.89 "In situatia in care se constata erori in stabilirea si in plata drepturilor de pensie,se vor opera revizuirile si modificarile legale,atragand,dupa caz raspunderea celor vinovati " DE CE CREDETI CA voi primi eu o decizie de debit daca nu sunt responsabila de erorile din decizii ??
La alin (2) al aceluiasi articol :" la sfarsitul fiecarui an calendaristic drepturile de pensie se revizuiesc din oficiu, daca elementele avute in vedere la calcului initial al pensiei, pentru perioadele de stagiu ulterioare datei de 1 aprilie 2001, au suferit modificari inscrise si confirmate in Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat ,depusa de angajator pana la data de 31 decembrie a fiecarui an la casa teritoriala de pensii " IN CAZUL MEU , Casa de pensii daca considera necesar, asa cum considera acum, ar fi trebuit sa revizuiasca de acum 1 an una dintre cele 2 decizii si acum 2 ani pe celalalta !! Iata, acum s-a trezit dar nu stiu cat de justificat ??

3. o data ce contest decizia din 1 .10.2008 , automat trebuie sa contest si cele 2 decizii de adaugare vechime pentru ca, punctajului certificat de d. din 1 .10 2008, i se adauga numarul de puncte corespunzatoare unui stagiu de 12 luni cotizat suplimentar dupa deschiderea dreptului la pensie. (si este vorba de 2 ani !) Pe cale de consecinta , cererea de anularea a deciziei din 1.10.2008 ,atrage dupa sine,in mod firesc si pe cea de anulare a acestor 2 decizii .
Va mai rog o ultima intrebare : daca solicit acum casei de pensii buletinele de calcul pentru aceste decizii , in termen de cate zile este obligata sa-mi raspunda ?? Imi este teama sa nu depasesc termenul de 45 zile( data comunicarii deciziilor conform stampilei Postei Rom. este 24.11 .2008 !!! MULTUMESC !