avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Activitate JDobre

Activitate JDobre

Răspuns la discuția Condiții pentru luna tatălui
Mulțumesc!
Bună ziua!

Dacă nu mai lucrez la același angajator/ am avut o pauză și lucrez în altă parte/ dacă nu mai lucrez deloc, mai pot beneficia de indemnizație pentru luna tatălui, având în vedere ca înainte cu 12 luni de nașterea copilului am lucrat?

Mulțumesc anticipat!
Care sunt condițiile pentru a genera venit în CCC în 2024?

Am înțeles ca de anul acesta venitul care poate fi generat în CCC este de 11960/an.

1 Cum poate fi acesta obținut? Prin PfA, contract de muncă, etc.?

2. Cum se ia în considerare plafonul?

Ex. În cazul în care perioada de CCC este între 04-2024 și 04-2025 ( doar un an).
A. trebuie ca sumele câștigate să nu depășească plafonul între aceste luni?
B. Plafonul se împarte in fiecare an în funcție de lunile din an petrecute în CCC? de exemplu: 11960 pe an : 12 luni =996 pe luna. Asta înseamnă că În 2024 pentu 8 luni ar putea fi obținuți aprox 8000 lei, iar în 2025 la 4 luni aprox 4000 lei?
C. Nu contează câte luni din an ai CCC, plafonul e același. Adică în perioada 04.2024-04.2025, poți obține 11960 pentru 2024 și 11960 pentru 2025 adică 23920, cu condiția ca în fiecare an să nu depășești plafon?

De asemenea, are vreo influență asupra respectării acestui plafonul veniturile obținute în afara CCC ( exemplu 05-12.2025) ?

Soțul urmează să intre în CCC între 04.2024-04.2025, iar eu să mă întorc pe piața muncii prin activități pe PFA. Mă interesează dacă soțul poate obține venit până la acest plafon din prin activități de ridesharing sau activități de profesorat la clasă la plata cu ora ( momentan nu predă, jobul este în alt domeniu)

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
Multumesc, tare mult!
Mulțumesc! Acest lucru înseamnă că soțul va primi indemnizația CCC până va face copilul 2 ani?
Mulțumesc foarte mult!
Un singur lucru nu am înțeles.

Când primesc stimulentul de inserție pe pfa? După ce face copilul 2 ani și soțul termină ccc sau cu 2 luni înainte? Nu știu exact cum s-ar aplica în acest context “luna tatălui”.

Mulțumesc frumos din nou!
Cum poate benefici celălalt părinte de CCC dacă părintele care s-a bucurat inițial de beneficiu se întoarce în activitate prin PFA?

Salutare!

Am o situație puțin complicată pentru care solicit sprijin.

Am născut în aprilie 2023, iar după concediul de lăuzie am început să beneficiez de CCC.
Vizez ca în primăvara lui 2024, să revin în activitate, însă vreau să deschid un PFA și să îmi dau demisia de la locul de muncă.
Am dori ca soțul să intre în CCC în locul meu până copilul împlinește 2 ani.

Demersul ridică unele întrebări:
1. Poate intra soțul în CCC dacă eu reiau activitatea pe PFA? Trebuie să mă întorc la locul de muncă și să îmi dau demisia (eventual preaviz) sau pot să reiau activitatea direct pe PFA?
2. Ce ar trebui să facem ca după 2 ani, familia să primească stimulentul de inserție? Trebuie să revină soțul la muncă sau pot primi eu stimulent pe activitatea pe pfa? Soțul are ÎI și se gândea să nu se mai întoarcă la locul de muncă sau să caute alt angajator.
3. Când ar trebui înființat PFA pentru mine pentru a beneficia de vechimea în muncă și eventual după finalizarea CCC, dacă se poate, primirea stimulentului de inserție? Înainte de a finaliza eu CCC sau după?
4.Pana când poate sta soțul în CCC pentru a primi stimulentul de inserție? Până face copilul 2 ani sau cu 2 luni înainte de a împlini?
5. Către ce instituții ar trebui să mă adresez pentru actele necesare?

Vă rog să mă sprijiniți, sunt elemente pe care nu le-am înțeles din lege cu privire la cum sau dacă se poate face această sincronizare.

Vă mulțumesc anticipat!