avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Activitate GINACP

Activitate GINACP

Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
Evaluatorii ANEVAR iau in considerare grile notariale si 3 proprietati la vanzare in zona postate pe internet, nu ca le si vad ca sa poata compara.. sunt si astia in plop.
Romania e tara tuturor posibilitatilor.
Totul tine de, 'de unde mai pot fura', sau de 'lucru de mantuiala'. Evaluare 'ANEVAR' o pote face proprietarul printr-o cautare rapida pe net. Cel putin asta a fost experienta mea cu un asa renumit evaluator ANEVAR, 3 proprietati la vanzare pe internet si basta.
Iata ce a spus renumitul evaluator ANEVAR
(la care am ajuns pentru ca a fost recomandat ca fiind cel mai bun din judet):
"Nu exist niște indicatori, indici, etc pentru evaluarea unui teren.
In functie de ofertele din piata se aplica ajustări ( corecții). Foarte important la evaluarea unui teren este certificatul de urbanism care îți spune ce este permis sa construiești pe teren. Cum spuneam în mesajul anterior ar fi ideal sa avem acces la contractele de vânzare-cumpărare."
Referitor la contracte, mi se pare logic, corect sa se evalueze o proprietate avand o piata transparenta, cu toate vanzarile din zona afisate, si istoricul, poze, planuri (ca exemplu, masuratori precise ale casei), imbunatatiri etc.
Intr-o tara civilizata, unde locuiesc acum, asa este, ai transparenta la proprietati din anii '80.
Totul e usor accesibil. Nu vine fiecare 'destept' si face cum il duce capul.


ibn a scris:

Cu scuzele de rigoare daca gresesc dar din cate stiu eu, grila notariala se face de catre Camera notarilor publici si se cam indexeaza din timp in timp. Avand in vedere ca in functie de cotarea imobilului, care este diferita de pretul pietei format din cerere si oferta, se calculeaza taxele notariale va dati seama ca interesul dumnealor este ca aceste cotatii sa fie tot mai mari. Neavandu-se in vedere valoarea de piata apar astfel de anomalii, care cred ca sunt punctuale. Nu va pot raspunde cum s-ar proceda daca ati face o evaluare cu un evaluator ANEVAR.

Multumim de raspunsuri!
In situatia in care am vandut doua terenuri a caror valoare e peste 300.000 lei, insa nu m-am inregistrat pentru TVA, dar nici nu am vandut alt teren in urmatorul an, mai e nevoie sa ma inregistrez platitor de TVA? Oricum se anuleaza codul tau de TVA din oficiu daca nu ai activitate timp de 6 luni, sau cel putin asa am inteles din ce am citit pe alte pagini de internet.
Daca nu am nici o activitate, ce inregistrez in contabilitate? Ca PFA ( daca devin platitor de TVA), am si obligatia de a plati CAS / CNAS cand eu nu am nici o activitate?

Multumesc!

PS. E ciudat cum aflu despre TVA cand nimeni cu care am vorbit direct, notari sau agenti imobiliari nu au habar despre asa ceva!
Daca ei care au tangenta direct cu tranzactii de genul si servesc clienti nu stiu nimic clar, cum poate sti un om care nu e in domeniu imobiliar/notarial! Incredibil... Cei de la finante ar trebui sa instiinteze automat, nu sa ne trezim cu surprize.


Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Nu se pierde statutul de persoana impozabila dar poti sa iesi de la TVA , de ex intr-un an nu vinzi nimic ( 2025) , atunci cu anul urmator ( 2026) poti solicita scoaterea de la TVA . Dar iara daca vinzi apoi ceva peste 300.000 lei trebuie sa te inregistrezi cu TVA si de la urmatoarea tranzactie dupa inregistrare vei plati TVA.

Buna ziua, daca esti stabilit in strainatate, dar ai bani in banca din Romania de unde obtii dobanda, mai platesti CASS (daca dobanda depaseste 6 salarii deci 1980 ron pe an), daca deja platesti sanatatea si taxele in alt stat? Chiar si dobanda la banca, nu vad de ce trebuie platit impozit la ea daca ai rezidenta fiscala in alt stat. Multumesc!
Referitor la TVA si impozit la vanzare terenuri intravilane (un teren, doua, trei, etc.) de catre o persoana fizica:

Cand esti platitor de TVA? (exemplu, daca vand doua/trei terenuri intr-un an calendaristic sau fiscal, care an e luat in considerare si exista plafon peste care se percepe TVA, cum am citit despre plafon de peste 65.000 de euro), la vanzare de terenuri intravilane, va rog?

Cat e TVA-ul la terenuri intravilane, va rog?

Cat impozit se plateste la vanzarea de teren intravilan (din ce stiu e 1% din toata valoarea, indifferent de valoare / nu e plafon peste care se impoziteaza, pentru teren achizitionat in ultimii trei ani si 3% la teren achizitionat peste trei ani in urma?), va rog?

Multumesc!