avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Activitate Unsimplueu

Activitate Unsimplueu

Am înțeles. Vă mulțumesc pentru răspuns.
Buna seara tuturor!
In decemberie 2022 am trecut printr-un conflict in trafic care s-a intamplat in felul urmator:
Tranzitam orasul Targu Mures cand din senin, un domn X de pe contrasens, a facut o intoarcere U prin fata mea si a altor masini fiind obligat sa franez brusc de la 60 la ora pentru a nu intrat in masina dumnealui (evitând accidentul la cativa metri). Am claxonat puternic, m-am deplasat pe langa el si am aratat un semn obscen catre el si mi-am continuat drumul.
La urmatorul semafor cu rosu domnul X a oprit in spatele meu si a venit la geam. Am dat geamul jos si a urmat dialgoul:
X: Auzi dar tu esti din iasi?
Eu: Da, sunt.
X: Vrei sa nu mai iesi din Targu Mures?
Moment in care am intors capul mirat catre prietena mea din dreapta si a urmat ca domnul X sa ma loveasca cu pumnul in nas prin deschizatura geamului.
X a plecat la masina si a parasit locul faptei iar din spatele lui un domn (fost comisar de politie) s-a oferit sa-mi fie martor.
Am facut plangere penala, am declarat tot ce s-a intamplat si in urma cu o saptamana primesc citatie de la judecatoria Targu Mures sa ma prezint in septembrie la la judecatoria in acelasi oras in calitate de parte vatamata in dosarul cu obiectul confirmare renuntare urmarire penala (art. 318 alin. 12NCPP).

Din pacate situatia financiara actuala nu-mi permite sa contractez un avocat deoarece nu muncesc de 2 luni fiind nevoit sa stau acasa cu bebe si as vrea sa ma reprezint singur.

Întrebarea mea ar fi, ce ar trebui sa-i spun instantei pentru a nu renunța la urmărirea penala a domnului X?

PS. Am uitat sa specific ca a doua zi dupa incident am fost la IML iasi si nu am primit nici o zi de ingrijire medicala, lovitura neprovocand o rana deschisa externa, doar mici sangerari interne care au trecut in mare parte pana a doua zi dar sunt inscrise in certificatul de medicina legala.

Imi cer scuze ca am scris atat de mult dar am vrut sa relatez cat mai exact ce s-a intamplat.
Va multumesc!

Cornel Vasile a scris:

Indiferent ..CO se acorda in zile lucratoare, indiferent de durata timpului de munca mentionata in c.i.m.

Indiferent de cate ore se lucreaza in cele 2 zile nu?

Cornel Vasile a scris:

Zilele de Co se calculeaza de luni-vineri ...nu pe zile lucrate.

2 zile de concediu parental = 2 zile ..

Buna ziua! In viitorul apropiat urmeaza ca sotia sa nasca si doresc sa imi folosesc cele 15 zile de concediu parental(10 de la stat si 5 pentru realizarea cursului de puericultura). Lucrez in domeniul horeca 15 zile pe luna in ture de 15 ore( inclusiv in weekend-uri).

Angajatorul imi calculeaza cele 15 zile de concediu de odihna cu tot cu zilele de weekend ceea ce mi se pare ilegal. Ori daca vreau sa se calculeze de luni pana vineri ar trebui sa vin la munca sambata si duminica atunci cand sunt pe program ceea ce iarasi mi se pare ilegal. A treia varianta propusa de ei ar fi ca in orice zi in care ar fi trebuit sa fiu la munca(15 ore) sa folosesc 2 zile din cele 15 oferite de stat, indiferent daca se nimeresc sau nu in weekend . Asta ar insemna sa primesc 7.5 ture libere indiferent cum s-ar nimeri acestea in perioada respectiva de luni pana duminica.

1. Au dreptul sa calculeze ziua de weekend ca si concediu?

2. Au dreptul sa imi foloseasca 2 zile de concediu parental pentru o tura de munca?

Eu stiu ca daca se nimeresc zile de weekend in perioada de concediu acestea nu se scad din perioada, fiind considerate zile libere de la stat indiferent daca esti sau nu pe program in zilele respective.