Buna ziua! In viitorul apropiat urmeaza ca sotia sa nasca si doresc sa imi folosesc cele 15 zile de concediu parental(10 de la stat si 5 pentru realizarea cursului de puericultura). Lucrez in domeniul horeca 15 zile pe luna in ture de 15 ore( inclusiv in weekend-uri).
Angajatorul imi calculeaza cele 15 zile de concediu de odihna cu tot cu zilele de weekend ceea ce mi se pare ilegal. Ori daca vreau sa se calculeze de luni pana vineri ar trebui sa vin la munca sambata si duminica atunci cand sunt pe program ceea ce iarasi mi se pare ilegal. A treia varianta propusa de ei ar fi ca in orice zi in care ar fi trebuit sa fiu la munca(15 ore) sa folosesc 2 zile din cele 15 oferite de stat, indiferent daca se nimeresc sau nu in weekend . Asta ar insemna sa primesc 7.5 ture libere indiferent cum s-ar nimeri acestea in perioada respectiva de luni pana duminica.
1. Au dreptul sa calculeze ziua de weekend ca si concediu?
2. Au dreptul sa imi foloseasca 2 zile de concediu parental pentru o tura de munca?
Eu stiu ca daca se nimeresc zile de weekend in perioada de concediu acestea nu se scad din perioada, fiind considerate zile libere de la stat indiferent daca esti sau nu pe program in zilele respective.