avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare concediu odihna

daca am in angajat care lucreaza 11 ore /zi timp de 5 zile urmate de 5 zile libere. Contract cu norma intreaga cu 21 zile de concediu. Logica mea, avand in vedere ca legislatia muncii si codul muncii se raporteaza intodeauna la o nroma intreaga de 8 ore pe zi , atunci asta inseamana 21 zile de concediu * 8 ore = 168 ore, si atunci cineva care lucreaza 2 ore pe zi are dreptul la 21 zile concediu a cate 2 ore pe zi corect? , iar cel care lucreaza 11 ore pe zi are o zi de co de 11 ore adica (8+3) . pentru ca 168:11= 15 si pentru ca 21 zile *8 ore=168.
daca s-a mai intalnit cineva cu situatia asta sau daca aveti angajati care lucreaza asa in true va rog sa-mi spuneti cum procedati. va rog sa nu puneti articole din lege pentru ca pe acelea le-am citit, as vrea ceva concret. Sunt sigura ca sunt zeci sute de companii si institutii care au program in ture si ca nu vreau eu acum sa inventez apa calda.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:35, 28 Noiembrie 2018
CO se raporteaza la numarul de zile lucratoare (de luni pana vineri), indiferent de durata timpului de munca .
Eu inteleg ca se raporteaza, dar totus nimeni nu-mi raspunde punctual la intrebare. Am angajati care lucreaza in ture de 11 ore 5 zile urmate de 5 zile libere, ei pot sa solicite concediu si in zilele de sambata si duminica pt ca el atunci ar trebui sa fie la munca conform planificarii de la inceputul lunii nu? Adica celor care lucreaza de luni pana vineri 8 ore pe zi le dau 21 zile de concediu si la cei care lucreaza 11 ore in ture de 5 zile le dau 21 zile a cate 11 ore ? Nu e logic si nici correct nu exista echitate. Pe de alta parte pontajul trebuie sa reflecte realitatea astfel incat eu nu pot sa pontez pe cineva in concediu de odihna in turele libere correct? Ce imi spuneti dvs este ca daca angajatul care trebuie sa fie conform planificarii la munca in zilele de sambata si duminica si vrea co eu nu pot sa-i dau co dar el nici nu vine la munca si ramane cu zilele de co, e correct asa, nu banuiesc ca nu si nici dvs daca ati fi angajator nu cred ca v-at place asta si nu este correct nici fata de ceilalti angajati.

Cornel Vasile a scris:

CO se raporteaza la numarul de zile lucratoare (de luni pana vineri), indiferent de durata timpului de munca .

Concediu nu are cum sa se acorde pentru sambata si duminica ... sunt zile nelucratoare ..imi aratati si mie unde este mentionata prevederea ca CO se acorda in ore ????
Ok, atunci va rog sa-mi spuneti dvs cum se procedeaza in cazul muncii in ture de 12/24 12/48 sau 5 zile 11 ore si 5 zile liber etc, cum procedeaza firmele care au in astfel de program, cum procedeaza insitutiile medicale (sunt sigura ca nu vreau eu sa inventez apa calda acum si mai sunt sute de comapnii cu problema asta) de ex care lucreaza pe sistemul acesta, daca angajatul solicita concediu intr-o zi de sambata pt ca atunci este tura lui si practice pt el atunci este zi lucratoare. Si ce faci atunci in cazul in care angajatul are tura sambata si nu vine la lucru, pur si simplu ii dai pace dupa spusele dvs, adica nu-l poti pune nemotivat fiindca nu-I zi lucratoare.
Codul muncii se bazeaza pe program de 8 orede L_V ca fiind norma intreaga insa asta este in element de ghidaj.

Cornel Vasile a scris:

Concediu nu are cum sa se acorde pentru sambata si duminica ... sunt zile nelucratoare ..imi aratati si mie unde este mentionata prevederea ca CO se acorda in ore ????

Vedeti textul art.145 alin.1 Codul Muncii ... CO este stabilit in zile lucratoare si nu in zile lucrate sau pe ore.

Zilele lucratoare potrivit Codului Muncii sunt de luni pana vineri ..... alt text de lege nu exista acre sa stabileasca ....De asemenea, CO se acorda proportional cu perioada lucrata si nu in functie de durata timpului de munca mentionata in c.i.m.


Si ce faci atunci in cazul in care angajatul are tura sambata si nu vine la lucru, pur si simplu ii dai pace dupa spusele dvs, adica nu-l poti pune nemotivat fiindca nu-I zi lucratoare.


Unde este aceasta afirmatie a mea facuta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in ture de 12 ore si concediul de odihna Adrian Vasiliu Adrian Vasiliu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoare problema pe care o am. Lucrez in ture, program de 12/24 si 12/48, indiferent de weekend si sarbatori. Intrebarile ... (vezi toată discuția)
Cum calculez salar si plata concediu? papic papic un angajat a beneficiat de 7 zile concediu de odihna pe luna ianuarie, tot ianuarie a lucrat 192 de ore, angajatul lucreaza pe ture de noapte cate 12 ore ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)