avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Activitate No name

Activitate No name

În NCC, obligatia de a face este tratata in cadrul art. 1528 care poarta chiar aceasta denumnire, respectiv "executarea obligatiei de a face". De asemenea, un alt caz in care se poate cere obligatia de a face in sensul promisiunii de vanzare si promisiunii de cumparare sunt prevederile art. 1669, potrivit carora cand una din partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza, nejustificat, sa incheie contractul promis, cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite. Aceste dispozitii se aplica in mod corespunzator in cazul promisiunii unilaterale de vanzare sau de cumparare. Acest lucru deoarece promisiunea de a contracta este intotdeauna un antecontract al carui obiect este reprezentat de o obligatie de a face, respectiv incheierea ulterioara a contractului.
In situatia in care obiectul acestei promisiuni, fie ea bilaterala sau unilaterala il constituie un imobil, acestea pot fi intocmite atat prin act sub semnatura privata cat si prin act autentic, respectiv la notar. Din motive lesne de inteles este de preferat ca promisiunea de a instraina un imobil sa fie incheiat prin act autentic. Un avantaj foarte mare al acestui mod de a incheia o promisiune este acela ca, actul autentic se bucura de o prezumtie de autenticitate care are ca efect o invesare a sarcinii probei, astfel incat cel care invoca un act autentic este dispensat de sarcina probei; sarcina probei revine persoanei care contesta exactitatea sau autenticitatea inscrisului. Antecontractul incheiat in forma autentica poate fi inscris in cartea funciara si, ca urmare, in cazul neexecutarii promisiunii, in vederea garantarii restituirii avansului dat se inscrie in favoarea promitentului cumparator un drept de ipoteca legala asupra imobilului care face obiectului promisiunii.
Răspuns la discuția AUTORIZAÞIE DE CONSTRUIRE
jurist Clement a scris:

Eu consider ca dv-stra aveti de ridicat de al primarie un Certificat de edificare
a casei dv!
La multi ani!!!
:bow::rtfm::closedtopic:

Vă rog frumos să dezvoltaţi această idee: ce este un certificat de edificare a construcţiei, cum se eliberează, cui, în ce condiţii, documente necesare, etc.
Răspuns la discuția AUTORIZAÞIE DE CONSTRUIRE
marti a scris:

cand ati constrit casa?

Casa a fost construită în perioada 1992 - 1994, pe un nivel. Ulterior, în perioada 2004 - 2005 aceasta a fost mansardată.
Vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă: Cum pot să obţin autorizarea de construire a unei case, după ce am construit casa?
În vederea unui răspuns cât mai complet, vă dau şi următoarele date, cred eu, utile:
1. casa este construită pe un teren pe care se află un stâlp de înaltă tensiune;
2. înscrisul care constată dreptul de proprietate este doar asupra terenului, respectiv o sentinţă civilă din anul 2002 a Judecătoriei, pronunţată ca urmare a unei acţiuni în constatare;
3. terenul nu este înscris în cartea funciară.
Vă mulţumesc anticipat şi vă doresc UN AN NOU FERICIT CU MULTÃ SÃNÃTATE ªI ÎMPLINIRI!!!:luck:
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
Sa vedeti jale la Baroul Timis. Din 115 candidati au luat 26. Deci, 89 de respinsi.
Răspuns la discuția Admitere Barou 2008
Dragi Colegi!
Ptr. mine chinul aşteptării s-a terminat.
AM LUAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:yeah::yeah::yeah:
La baroul Dolj, au fost 74 înscrişi, 4 au fost absenţi şi 10 respinşi.
Deci din 74 au luat 60.
MULTULTÃ BAFTÃ ÎN CONTINUARE TUTUROR ªI FIŢI OPTIMIªTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:luck::yeah:
Felicitări Dorians!
Felicitări tuturor celor care au luat!
Nu ne spune şi nouă însă la Braşov câţi au luat?:closedtopic:
danapopa88 a scris:

Buna dimineata!!Nu vi se pare si voua ciudat ca nu mai trebuie sa invatam??:) Mie imi lipseste un pic....:) Inca am gestul acela "reflex" de a citi mereu...
dapa2space, cred ca ai dreptate referitor la comisia care corecteaza....Si imi doresc sa nu ajungem in situatia de a face contestatii....:(
Cine vede primul rezultatele, ne va da si noua "de veste", nu-i asa????=D>
Sper ca dupa afisarea rezultatelor sa ne putem intalni...la o cafetutza...lasand in urma micile "ciondaneli" inerente cauzate de un maaaaare stres:P
O zi buna tuturor!

Este doar un "relach" faptul că nu mai învăţăm, deoarece aşteptăm rezultatele oficiale ale examenului.
De învăţat însă, vom învăţa toată vaţa, atât la modul general, cât şi special, al perfecţionării în profesie.
ªi, nu în ultimul rând, va trebui să învăţăm ptr. examenul de definitivat pe care îl vom susţine la terminarea stagiaturii.
Încă odată felicitări celor care au terminat şi MULT SUCCES celor care mai au examene.
Am terminat azi examenul de admitere.
Nici nu ştiu ce să zic, decât că sunt încrezător.
Oricum, sunt anumite lucruri care nu prea le-am apreciat sau înţeles referitor la organizare şi desfăşurare.
Felicitări tuturor celor care aţi terminat şi multă baftă în continuare celor care mai aveţi!!!!
Eheeeee!
Nu vă impacientaţi, că ăsta este doar începutul a ceea ce va urma.
ªi n-o să fie nimic bun!!!