avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Activitate CorLu

Activitate CorLu

Domiciliul procesual
Daca un parat, chemat in judecata la o instanta din Romania, locuieste in strainatate, are obligatia sa aleaga un domiciliu procesual in Romania ? Ce se intampla daca nu cunoaste pe nimeni care sa fie dispus sa primeasca comunicarile si nici nu poate mandata un avocat, a carui adresa sa fie domiciliul ales ?
Daca paratul in cauza a comunicat instantei adresa electronica si numarul de telefon mobil, poate face cerere pentru a primi comunicari prin posta electronica in tara in care locuieste ?
Multumiri Domnului Avocat NICULESCU IONUT pentru raspunsul dat. "Este valabila data transmiterii prin posta nu data la care ajunge.Se poate trimite și prin mail în paralel pt mai multa siguranță."
Urgent, data depunerii intampinarii :
Un parat are obligatia sa depuna intampinare la chemarea in judecata in termen de 25 de zile de la primirea comunicarii.
Daca paratul locuieste in strainatate si nu poate depune intampinare personal la tribunal, ci o expediaza prin posta, recomandat, este considerata ca data a depunerii data expedierii/depunerii la posta, sau data la care tribunalul primeste intampinarea ?
Dezbaterea succesiunii in instanta
Trei mostenitori legali, cetateni straini, nascuti in Romania, domiciliati in trei tari diferite ( UK, Franta, Germania ) mostenesc dupa parintii decedati in 2017 bunuri imobile in Romania.
Unul din mostenitori a chemat in judecata pe ceilalti doi, motivand ca acestia au refuzat sa se prezinte la un notar in Romania in vederea deschiderii procedurii succesorale notariale. Unul dintre parati ar fi putut da procura de dezbaterea succesiunilor la notar, fie unui avocat sau chiar reclamantului. Al doilea parat, domiciliat in Franta, nu dispune in prezent de acte de identitate valabile si se afla in imposibilitatea de a se deplasa la Consulatul Romaniei pentru a imputernici o alta persoana spre a fi reprezentat in Romania la notar sau la tribunal. Paratii trebuie sa faca intampinare cel mai tarziu 25 de zile de la data primirii instiintarii/Comunicare Adresa, concret inainte de 20 iulie 2024. Paratii nu au cunostintele juridice necesare pentru a face intampinare. De mentionat este ca nu exista neintelegeri, conflicte de interese intre reclamant si parati. Daca paratii nu fac intampinare si nu se pot prezenta la tribunal procesul se judeca in lipsa
lor ? Sau trebuie sa fie reprezentati de un avocat ?
Un caz complicat :
Mama, cetatean german, nascuta in Romania, a decedat in Germania ( la spital in 2022 ). Fiica, cetatean german cu domiciliul in Austria a obtinut in Germania certificatul european de mostenitor ( unica mostenitoare ), din masa succesorala facand parte un apartament situat in Romania.
Deoarece certificatul european de mostenitor este valabil numai 6 luni, mostenitoarea incearca sa obtina un certificat de mostenitor roman.
Pentru aceasta i s-a cerut ca actul de deces emis pentru mama ei in Germania sa fie transcris in registrele de stare civila din Romania in scopul eliberarii unui certificat de deces roman. Ori transcrierea actului de deces emis in strainatate este obligatorie numai pentru cetatenii romani decedati in strainatate. Defuncta nu mai avea cetatenia romana, a dobandit cetania germana in 1989, renuntand la cetatenia romana. Fiica nu este in posesia dovezii aprobarii cererii de renuntare la cetatenia romana a defunctei mame. Cum poate dovedi ca aceasta, mama, nu mai avea cetatenia romana la data morţii ?
Fratii mei si eu suntem cetateni germani. Parintii nostri nascuti in Romania, cetateni germani ( mama cetatean german si roman ) au decedat in 2017 in Franta. In actele de deces emise de autoritatile franceze a fost trecuta, conform actelor de identitate germane, ca ultim domiciliu adresa parintilor din Germania.
Un notar din Germania a spus ca in conformitate cu regulamentul 650/2012 succesiunile parintilor nostri trebuiesc dezbatute in Franta. Notarii francezi contactati de noi nu au acceptat sa faca dezbaterea succesiunilor, deoarece bunurile imobile ale parintilor nostri se afla in Romania. Uniunea Notarilor Publici din Romania ne-a comunicat ca dezbaterea succesiunilor parintilor nostri se poate face sau in Franta, sau in Romania. Totusi notarii pe care i-am contactat in Romania ne-au recomandat sa obtinem certificatul european de mostenitori in Franta.
Deci la aproape 7 ani dupa decesul parintilor nu am reusit sa obtinem dovada calitatii noastre de mostenitori.
Cum putem proceda pentru a intra in posesia bunurilor parintilor ?